Made-in-Europe.nu

Hedelius en Hartford 5-assers slaan aan in Nederland

Promas pak half oktober flink uit tijdens de Open Dagen. Liefst 22 machines worden er getoond, waarvan de nodige met automatisering. Vooral met Hedelius en de vorig jaar geïntroduceerde Hartford 5-asser boekt Promas succes. Deze bewerkingscentra krijgen dan ook een prominente plek op de huisshow.

 

Promas: 22 CNC-machines op Open Dagen

Het 5-assig bewerkingscentrum Hedelius Acura 65 was onlangs op de AMB voor het eerst te zien in een speciale uitvoering voor robotbelading vanaf de zijkant. Deze Acura 65 EL beschikt standaard al over een automatiserings-interface, zodat het koppelen van palletwisselaars of robots vrij eenvoudig kan. De deur wordt bij deze versie pneumatisch bediend. Ook in de tafel is een systeem geïntegreerd voor de pneumatische bediening van een nulpunt spansysteem. Hedelius heeft dit 5-assig bewerkingscentrum dus volledig voorbereid voor automatisering, met behoud van de toegankelijkheid aan de voorzijde.

 

Hartford

De Hartrolbesturing is helemaal Industrie 4.0 ready met onder andere apps om het spindelrendement te monitoren en te analyseren.

 

Hartford 5-asser slaat aan in Nederland

Op de EMO 2017 heeft Hartford voor de eerste keer het nieuwe 5-assig bewerkingscentrum 5A 65EF getoond. Amper een jaar na deze introductie heeft Promas de machine al aan meerdere Nederlandse bedrijven geleverd, al dan niet in combinatie met robotbelading. De fabrikant levert dit bewerkingscentrum met de eigen Hartrol of Heidenhain besturing. Met deze laatste besturing is het een machine voor 5-assig simultaan bewerken, met de eigen besturing gaat het om vijf vlaks bewerkingen. CNC Precision in Best is een van de bedrijven die voor de Hartrol-besturing heeft gekozen. Deze is volledig Industrie 4.0 ready. De besturing werkt met apps voor de verschillende toepassingen. Zo is er een pdf-viewer om pfd’s die op de server staan te openen en te bekijken. Peer Deijnen van CNC Precision: “Ik hoef niet terug naar kantoor als ik een tekening in detail wil zien. Die vraag ik bij de machine op.” Met een van de andere apps kan het gebruik van de machine gedetailleerd worden geanalyseerd. Standaard bouwt Hartford ook een camera in. In combinatie met een app op de smartphone kunnen ze van thuis uit ’s avonds of in het weekend de machine zien als deze freest.

 

Bij AMU Freestechniek staat de 5-asser aan een robotcel van Promas die ook een 3-assig bewerkingscentrum laadt.

 

Snelheid en nauwkeurigheid

Zowel bij CNC Precision als bij AMU in Udenhout heeft Promas de Taiwanese 5-asser geautomatiseerd. Bij AMU staat de machine naast een robotlaadcel die al een 3-assig bewerkingscentrum laadt; in Best is de Hartford machine geleverd met een nieuwe robotcel die Promas zelf bouwt. Bij Simac Masic & TSS staat de machine als standalone bewerkingscentrum. Snelheid is voor dit bedrijf minder belangrijk, alhoewel Hub Bongers, manager technical operations, merkt dat de productiviteit op zo’n 5-asser vele malen hoger ligt dan op een 3-assig bewerkingscentrum. “Door de stabiliteit kunnen we met hogere aanzetten en toerentallen werken, nog afgezien van de mogelijkheid van de vijf assen waardoor we minder vaak hoeven om te spannen.” Hub Bongers vindt nauwkeurigheid en hoge oppervlaktekwaliteit belangrijker. Dat staat voor de klanten uit onder andere de medische en hightech industrie voorop.

De Open Dagen bij Promas vinden op 10 en 11 oktober plaats in Maasbree, telkens van 13.30 – 21.00 uur. Verder doen hieraan mee BMO, Hoffmann, Bemet, Sandvik Coromant, Heidenhain, Breuning en WillFill.

 

Pin It on Pinterest