Made-in-Europe.nu
Gressel Bolt-IT

Gressel Bolt-IT flexibiliseert bemande en onbemande productie

Gressel Spanntechnik flexibiliseert met het nieuwe Bolt-IT het frezen. Het opspansysteem kan zowel manueel als in een robotcel worden gebruikt. Zet je het in bij robotbelading, dan kan een standaard robotcel onbemand verschillende formaten producten automatisch op de machine plaatsen en er weer vanaf halen. Er is slechts één pneumatische klem nodig die zowel ronde als kubische werkstukken precies spant. Deze kunnen door elkaar op een lade van de robotcel staan.

 

Kubische én ronde delen samen in één lade van de robotcel

De Zwitserse Schunk-dochter heeft het Bolt-IT systeem voor het eerst getoond op de AMB in Stuttgart. Het opspansysteem met nulpuntspansysteem is ontwikkeld om zowel bij de geautomatiseerde als de manuele belading van CNC-freesmachines het omstellen verder te reduceren. “Vanaf seriegrootte 1 kunnen we al rendabel werken”, aldus Marco Näf, key accountmanager bij Gressel.

 

Vier stappen

De eerste stap vindt direct na het zagen plaats. Met een stiftlasmachine worden volgens een vast patroon vier stiften aan de onderkant op het gezaagde blok gelast. Dit patroon is in principe bij alle werkstukken gelijk. Hierdoor passen ze altijd in het speciale raster voor de lade van de robotcel. In Stuttgart demonstreerde Gressel Spanntechnik dit met een Excelerate van Cellro. “Maar in principe kunnen we dit met elke robotcel doen die met lades werkt.” In de pneumatisch bediende module met daarop de klem zijn volgens het vaste patroon de uitsparingen voor de stiften. Met de hand of met de robot wordt het werkstuk in deze klem gezet, in feite een nulpuntspansysteem. De klem trekt de stiften automatisch vast en zet daarmee het werkstuk vast. Omdat de stiften 2 mm boven de rand van de klem uitsteken, kan men met de frees alle vijf de vlakken van het werkstuk volledig bewerken.

 

De vier stiftlassen op een rond werkstuk.

Demonstratie tijdens de Gressel Praxistage

Met het Bolt-IT systeem kan men in willekeurige volgorde verschillende producten op een lade van de robotcel leggen. Dat hoeft niet beperkt te blijven tot kubische delen, Gressel demonstreerde in Stuttgart ook het beladen van ronde delen, alles  door elkaar heen vanuit een lade in de cel. Het enige dat naderhand nog moet gebeuren, is met een vlakfrees de stiften en 0,5 mm van het materiaal van de onderkant van het werkstuk frezen zodat de onderzijde volledig zuiver is. Gressel zet het systeem zelf in de eigen productie in Aadorf in. Hier vinden op 24 en 25 oktober Gressel-Praxistage plaats. Bolt-IT wordt dan toegelicht en live gedemonstreerd. Ook een van de pilotklanten deelt dan de ervaringen.

Gressel wordt in Nederland vertegenwoordigd door Gibas en Oude Reimer

 

Pin It on Pinterest