Made-in-Europe.nu
ultra precies bewerken

Hembrug MikroTurnGrind 1000 in actie op Open Dag

Hembrug heeft op de AMB de nieuwe MikroTurnGrind 1000 gepresenteerd. Harddraaien en fijnslijpen in één machine en dezelfde opspanning. Wie de beurs in Stuttgart heeft gemist, kan 19 oktober bij de machinebouwer terecht. Hembrug organiseert dan samen met het Mikrocentrum, een demonstratie met presentaties over ultra precies bewerken.

 

Geïntegreerd harddraaien en slijpen op themabijeenkomst bewerken met µm-precisie

Het lijkt op het eerste gezicht vreemd: een slijpspindel in een machine voor harddraaien. Jaren geleden werden dit soort precisie CNC-machines in de markt gezet als alternatief voor het slijpen. Harddraaien gaat immers sneller dan slijpen. Vooral omwille van de productiviteit is in tal van applicaties de slijpbewerkingen omgezet naar harddraaien. “Maar het oppervlak behoudt ondanks de hoge nauwkeurigheid het typische draaibeeld, de spiraalvorm”, zo legde een van de Hembrug applicatie-engineers het op de AMB uit. Met het blote oog is deze niet zichtbaar, onder de microscoop wel.

 

Twee slijpspindels in harddraaimachine

Hembrug integreert daarom de slijpspindel voor toepassingen waarbij absoluut de hoogste nauwkeurigheid wordt geëist en er geen spiraalvorm in het oppervlak mag zijn. Door de nauwkeurigheid en stabiliteit van de hydrostatisch gelagerde Hembrug machine kan gedraaid worden tot een overmaat van 0,01 mm, zodat de slijpbewerking zelf minimaal is. Deze kan zelfs alleen daar gedaan worden waar het nodig is, een deel van een as bijvoorbeeld. De slijpspindel zit op een extra as waarop eventueel een tweede slijpspil kan worden geplaatst of een freesspindel. Met twee slijpspindels kan men dan zowel rondslijpen als inwendig slijpen. Alle gereedschappen worden vooraf met een taster gecontroleerd op de maat en voor deze waarde wordt het NC-programma gecompenseerd. De slijpschijven die Hembrug toepast zijn gewone keramisch gebonden schijven.

 

MikroTurnGrind 1000

 

Open Dag met live demonstraties

Op 19 oktober organiseren het Mikrocentrum en Hembrug een informatiebijeenkomst over ultra precies bewerken. Naast enkele presentaties vanuit Hembrug en toeleveranciers, vinden er demonstraties plaats van zowel harddraaien, diamantdraaien alsook een demonstratie van de nieuwe, volledig oliegelagerde MikroTurnGrind 1000. Precision Technologies GoldAU geeft een presentatie over harddraaien en superfinishen en Sumitomo Electric gaat in op het belang van de gereedschapskeuze bij µm-nauwkeurige bewerkingen. Deelnemers kunnen kiezen tussen de ochtend- en middagsessie. Aanmelden kan hier.

 

Pin It on Pinterest