Made-in-Europe.nu
Position Inspector

IBS Precision Engineering wil meetgegevens machine direct compenseren in programma

IBS Precision Engineering werkt samen met Siemens aan de integratie van de inspectiesystemen in de Siemensbesturingen voor CNC-machines. Meetgegevens van bijvoorbeeld de Rotary Inspector of de nieuwere Position Inspector wil men direct verwerken in de machinebesturing zodat parameters automatisch kunnen worden aangepast als de meetresultaten daar aanleiding toe geven.

 

Nauwe samenwerking Eindhovens bedrijf met Siemens

Dat heeft Hans Ott, directeur Machine Tool Distribution, onlangs gezegd op de AMB. Op deze Duitse machinebeurs toonde IBS Precision Engineering niet alleen Rotary Inspector maar ook Position Inspector. Is het eerste systeem bedoeld om in amper een minuut inzicht te hebben in de nauwkeurigheid van de roterende assen, de Eindhovense precisieclub voegt daar de nieuwe Position Inspector aan toe. Hiermee worden haaksheid en rechtheid van de lineaire assen in vijf minuten tijd gemeten.

 

Op pallet voor manloze metingen

Hans Ott ziet dat een aantal grotere bedrijven de meetsystemen op een pallet plaatst, bijvoorbeeld van een FMS-systeem, zodat in de cellen automatisch op gezette tijden de nauwkeurigheid van een CNC-bewerkingscentrum gecontroleerd kan worden. “Men wil de downtime van de machine zo laag mogelijk houden. Met onze systemen breng je de precisie van de machine-assen snel in kaart. In plaats dat de machine uren stilstaat omdat men met een laser gaat meten, weet je met deze systemen binnen vijf minuten waar je aan toe bent.” Zowel de Rotary Inspector als de Position Inspector werken met dezelfde meetunit, de Trinity. Dat maakt de investering minder duur omdat dit voor beide systemen kan worden gebruikt.

 

De Trinity, die gebruikt wordt voor de Rotary Inspector, kan ook gebruikt worden voor het meten van de haaksheid en rechtheid van lineaire assen van de CNC-machine.

 

Gecertificeerd Siemens partner

Sinds IBS Precision gecertificeerd Siemens partner is, wordt er intensiever samengewerkt om de meetresultaten direct te verwerken en automatisch in het NC-programma te compenseren voor de gemeten afwijking. Op deze manier wordt een mogelijke menselijke fout, bijvoorbeeld door een verkeerde waarde over te nemen, uitgesloten. Daarnaast is het Eindhovense bedrijf in gesprek met de Taiwanese machinebouwindustrie die de technologie wil integreren in een allesomvattend systeem. Een Taiwanese delegatie was twee jaar geleden bij de eerste presentatie van de Rotary Inspector, die onder andere bij KMWE Precisie destijds is getest.

IBS Precision Engineering neemt op 14 en 15 november deel aan de Precisiebeurs in Veldhoven

 

Hier klikken

Pin It on Pinterest