Made-in-Europe.nu

Metavak toont twee pleinen met live verspaningsdemo’s

Metavak in Gorinchem belooft deze week veel meer te worden dan een typisch netwerk event. Liefst twee demopleinen voor de verspanende industrie zijn er. Het Verspanersforum zorgt samen met een aantal partners dagelijks voor demonstraties op het Innovation Square. Tegelijkertijd is er ook nog het Metavak TechnoSquare, waar de nadruk ligt op manarm bewerken van high mix volume.

 

Hogere efficiency én automatisering van high mix low volume productie

In het hart van het Innovation Square zet het Verspanersforum dit jaar samen met Promas de 5-asser van Hartford 5A65E, zoals die enkele weken geleden ook volop gedemonstreerd werd tijdens het open huis bij Promas. Toen was dit succesvol 5-assig bewerkingscentrum onder andere te zien met zowel de Heidenhain als de Hartford eigen CNC-besturing.

 

Hartford

Op het Innovation Square staat de Hartford 5A65E centraal.

 

Innovation Square

Op Metavak tonen de deelnemers aan Innovation Square hoe je het 5-assig bewerken naar een hoger niveau kunt tillen. Het accent ligt op het verbeteren van de efficiency van het verspaningsproces door alle aspecten beter op elkaar af te stemmen. Heidenhain toont dit keer de nieuwste versie van de TCN640 besturing, die van de Hartford 5-asser een machine maakt voor het 5-assig simultaan frezen. Heidenhain toont verder Connected Machining, een verzameling softwaretools. Onder andere Statemonitor maakt hier deel vanuit: hiermee kan men verschillende CNC-machines, ook met andere besturingen, in één overzicht monitoren (lees het artikel in Solutions Magazine).

 

Automatisering van de Hartford 5-asser

Olmia-Robotics automatiseert het bewerkingscentrum met een Robotbooster 4000 voor werkstukken met een gewicht tot 10 kilogram. De andere deelnemers aan dit plein zijn LCMC met Esprit CAM-software, Young-Cutting Tools, Renishaw voor het meten buiten de machine en Gibac-Chemie voor de koelsmeermiddelen. IMS Nederland doet mee voor de levering van het staal. IMS Group is sinds begin dit jaar in meerdere Europese landen distributeur van Prodec, een roestvast materiaal van Outokumpu en Sinerod (rondstaf) dat gemakkelijk verspaanbaar is. Rovece (Roy’s Verspanings Centrum) levert de opspaninrichting waarmee meerdere producten in één keer opgespannen worden.

 

BMO automation
De nieuwe grijper die zichzelf instelt.

TechnoSquare: high mix low volume automatiseren

Metavak Technosquare is het tweede demoplein op de beurs in Gorinchem. Hier wordt tussen 13.30 uur en 18.30 bijna elk uur een demonstratie gegeven op de nieuwste DMU 50 van DMG Mori. Het gaat om een machine van de derde generatie DMU. Op de machine wordt 5-assig simultaan gefreesd. Samen met BMO Automation kun je tevens zien hoe eenvoudig het bewerkingscentrum te automatiseren valt, ook als je wisselende producten in kleine series verspaant. High mix low volume manarm bewerken: daar gaat het op het Metavak Technosquare om. BMO zet daarvoor het zelf ontwikkelde grijpersysteem in een Platinum 50 cel in, waardoor verschillende formaten producten geautomatiseerd geladen kunnen worden. Ook kunnen verschillende opspansystemen in de cel worden geplaatst. De robotcel combineert product- en palletbelading.

 

Haimer voorinstellen gekoppeld aan DMU-besturing

Interessant aan de opstelling op het plein is onder meer het Haimer voorinstelapparaat. Hier worden de gereedschappen gemeten en de data worden rechtstreeks doorgestuurd naar de CNC-besturing van de DMG Mori machine. Procesoptimalisatie, daar gaat het om. De gereedschappen komen van Iscar, dat een nieuwe lijn hoge voedingsfrezen inzet voor extra volume evenals een zelfcentrerende boorpunt. Hagoort completeert het systeem met een markeersysteem en levert de Kompakt ST koelmeervloeistof voor de machine, een koelsmeermiddel op basis van hoogwaardige esters.

Metavak begint 30 oktober en loopt door tot 1 november. Dagelijks van 13.00 tot 21.00 uur. Gratis toegangskaarten kun je hier aanvragen.

 

Hier klikken

Pin It on Pinterest