Made-in-Europe.nu
Index MS22-L

Zijn draaiers onterecht bang voor een meerspindelautomaat?

De meerspindelautomaat MS22-L van Index-Werke heeft op de AMB de MM Innovations Award in de wacht gesleept. Het is een machine die bij menig Nederlandse toeleverancier past, aldus Eddo Cameraat en Gerlof Vollema van Laagland. Alleen zijn de meerspindelautomaten niet zo populair in Nederland omdat men denkt dat ze moeilijk te programmeren zijn. Fout dus, zeggen beiden.

 

Index integreert langdraaien in meerspindelautomaat MS22-L

De Index MS22-L is de nieuwste meerspindelautomaat van de Duitse machinebouwer. Dit keer is de machine voorzien van de mogelijkheid om onderdelen die typisch op langdraaiautomaten worden gemaakt, nu op de meerspindelmachines te produceren. Het is de eerste machine wereldwijd die dit kan. Deze langdraaidelen worden met zes spindels met elk twee gereedschaphouders bewerkt. Ook het afsteken gebeurt in de machine, net als het bewerken van de achterkant met de speciale zwenkbare synchroonspindel.

 

Makkelijker te programmeren dan multitasking machine

Waarom is deze machine geschikt voor Nederlandse toeleveranciers? En waarom schrikt menigeen van zo’n meerspindelautomaat? “Men is bang voor het programmeren”, antwoordt Gerlof Vollema. En dat is onterecht, voegt Eddo Cameraat eraan toe. “Eigenlijk is zo’n machine zelfs gemakkelijker te programmeren dan een draaifreescentrum zoals de G420.” Waar het om gaat is dat je de bewerking aan een langdraaideel verdeelt in zes partjes die elk dezelfde cyclustijd hebben. De langste cyclustijd van een spindel is namelijk bepalend voor de totale cyclustijd van het werkstuk. Index levert software die een werkstuk analyseert en al een voorstel doet voor een goede verdeling. Daarna hoeven per spindel maar één of twee bewerkingen te worden geprogrammeerd, iets dat relatief eenvoudig kan.

 

Veel capaciteit, weinig ruimte

Blijft wel het feit dat zo’n meerspindelautomaat grotere series vraagt. Maar ook daar verkijken mensen zich vaak op, merkt men bij Laagland. “Het omstellen kost niet zo heel veel tijd, mede omdat je goed bij alle assen komt. Dikwijls makkelijker dan in een complexe draaifreesmachine.” Nu heeft het geen zin om meerdere keren per dag zo’n machine om te stellen. Maar met productfamilies die vanuit hetzelfde materiaal gedraaid kunnen worden, zijn er ook in Nederland – waar overigens al meerdere machines van Index staan – series te vinden die voldoende groot zijn voor de meerspindelautomaat. En dan komt vooral het voordeel van de complete bewerking op een relatief klein oppervlak naar voren. Een van de toepassingen waar Index zelf naar verwíjst is de productie van medische componenten. In combinatie met automatisering kan de efficiency verder verhoogd worden.

 

Pin It on Pinterest