Made-in-Europe.nu
Doosan cobot

Dormac dealer Doosan Robotics

Nederland is het tweede Europese land waar Doosan Robotics de nieuwe lijn cobots gaat uitrollen. Dormac heeft hiervoor een exclusieve overeenkomst gesloten met de Koreaanse robotfabrikant, onderdeel van de machinebouwgroep. Op de komende huisshow van Dormac wordt de Koreaanse cobot gepresenteerd.

 

Nederland tweede land waar Koreaanse fabrikant cobots in de markt gaat zetten

Het dealerschap voor de Doosan Robotics cobots luidt een nieuw hoofdstuk in voor Dormac Productie Automatisering (DPA), de automatiseringstak van de Dormac Groep. “In eerste instantie richten we ons met deze cobot op de verspanende industrie. DPA gaat de cobot daarnaast leveren aan systeem integratoren die in andere sectoren actief zijn. De cobots zijn immers breed inzetbaar”, zegt Joost Verschure, directeur van Dormac. Hij ziet toepassingen in bijvoorbeeld de agri- en foodindustrie, verpakkingsindustrie en ook in kunststofverwerkende bedrijven.

 

 

Doosan Robotics wil marktleider worden

Doosan Robotics bouwt de kleine robots ondertussen al enkele jaren voor de eigen Koreaanse markt. Nu vindt men het tijd voor de internationale expansie, onder andere in Europa. De markt voor eenvoudige, makkelijk te programmeren cobots – robots bedoeld om samen te werken met mensen – gaat komende jaren namelijk sterk groeien. Over drie jaar wil de Koreaanse robotbouwer marktleider zijn in dit segment. De Koreaanse fabriek heeft een capaciteit van 7000 robots per jaar.

 

Uitschakelen motoren

Volgens Joost Verschure onderscheidt de Doosan cobot zich op enkele punten wezenlijk van andere cobots. Het belangrijkste verschil vindt hij dat Doosan de motor uitschakelt als de krachtsensor weerstand voelt. “Andere cobots werken met een rem. Voelen ze weerstand, dan wordt de motor afgeremd maar blijft er spanning op staan. Zo’n rem is een kostbaar slijtdeel. Doosan Robotics schakelt de motor af, zodat deze niet langer wordt belast.” Dat zorgt voor een langere levensduur en een hogere nauwkeurigheid ook als de cobot al enkele jaren gebruikt wordt. Daarnaast zet Doosan Robotics hoogwaardigere materialen en onderdelen in om de cobots robuuster te maken voor een industriële omgeving.

 

Van 9 tot 15 kilo

Doosan Robotics levert de cobots in twee uitvoeringen. Een standaard witte en een grijze versie, die voorzien is van een coating die beter bestand is tegen onder andere de koelsmeermiddelen in een CNC-bewerkingsmachine. Qua gewichten en reikwijdte is er een versie die 6 kilo kan tillen met 900 mm reikwijdte; 15 kilo met 900 mm en twee zwaardere versies met respectievelijk 10 kilo en 1300 mm en 6 kg met 1700 mm. Elke robot heeft zes krachtsensoren geïntegreerd. Het programmeren verloopt via zelf ontwikkelde software die zeer intuïtief is en vergelijkbaar met het bedienen van een smartphone. Doosan Robotics levert daarnaast oplossingen om de cobot bijvoorbeeld op een mobiele unit te plaatsen. “Dergelijke systemen kunnen we ook zelf voor de klant ontwikkelen en bouwen”, zegt Joost Verschure.

 

Dormac wil méér automatisering zelf bouwen

Het dealerschap met Doosan Robotics sluit naadloos aan op de ambities die Dormac op automatiseringsvlak heeft. Dormac wil namelijk méér eigen automatiseringsoplossingen ontwikkelen voor de verspaners die eenvoudige, laagdrempelige beladingssystemen zoeken. Joost Verschure: “Voor de geavanceerdere systemen blijven we samenwerken met bedrijven zoals Halter CNC Automation en Cellro, die beide aan ons open huis meedoen, en andere system integratoren. Voor de bedrijven die een eenvoudige robotbelading willen, gaan we meer oplossingen zelf bouwen.” Op Metavak toonde Dormac vorige week nog de gantry loader die in eigen regie wordt gebouwd. Binnen het DPA-team werken momenteel twee applicatie engineers en twee field engineers. Dit team wordt komende tijd nog verder uitgebreid om de klanten aan de machinekant nog beter te ondersteunen.

De Doosan Robotics cobots zijn op 22 en 23 november te zien tijdens het Open Huis in De Goorn. Automatisering en procesoptimalisatie staan dan centraal.

 

Pin It on Pinterest