Made-in-Europe.nu
IAM 3d printer

KMWE toont 3D printsysteem voor mass customization op Precisiebeurs

Terwijl de globale additive manufacturing industrie zich deze week in Frankfurt op Formnext verzamelt, krijgt de technologie ook aandacht in Nederland. KMWE en IAM presenteren op de Precisiebeurs de unieke poederbed 3D printer, voorbereid voor mass customization. Op de Precisiebeurs is er meer aandacht voor 3D printen in de high tech industrie.

 

Méér aandacht voor AM als productietechnologie in high tech industrie

IAM is het jonge additive manufacturing bedrijf, opgericht door KMWE en TNO. Gezamenlijk hebben ze afgelopen jaren een innovatief productienetwerk ontwikkeld voor de productie van schoenen, met name dan voor orthopedie, sport en leisure en fashion. De printer print van lage temperatuur plastics (TPU) met name binnenzolen. Dit concept is verder ontwikkeld voor de productie van exoskeletons. De printer is uitgevoerd met geïntegreerde units om pick & place en het printen van geleidende sporen mogelijk te maken tijdens het printen.

IAM trailer. Industrial Additive Manufacturing from IAM on Vimeo.

Continu 3D printen

Deze nieuwe 3D printer van Nederlandse bodem wordt op de Precisiebeurs getoond op Engineering Plaza op de beurs in Veldhoven. Daarnaast presenteert Ruud Hurkens van KMWE Precision welke technologie hierachter schuilgaat. Jeroen Smeltink van AMSystems Center legt uit hoe de continue printer additive manufacturing van het prototype fase naar de serieproductie gaat brengen. Dit zal tot een kostenverlaging leiden. Deze beide presentaties vinden woensdag 14 november plaats.

 

Temperatuur beheersing met 3D printen

Op donderdag gaat het om de inzet van AM in de productie van onderdelen voor hight tech precisie systemen. Nick Maassen van VDL ETG laat een 3D geprint onderdeel zien voor de DEMO reactor, die nog een stap verder gaat dan ITER, ’s werelds grootste fusiereactor moet in 2025 operationeel zijn. VDL ETG ontwikkelt hiervoor een systeem om de warmte af te voeren en zet daar 3D printen voor in. Pieter Lerou van Demcon advanced mechantronis gaat in op de temperatuurbeheersing in een 3D glasprinter. Tot slot toont Floris van Kempen van TNO hoe het onderzoeksinstituut belangrijke onderdelen voor een spiegel telescoop heeft geoptimaliseerd voor 3D printen, om zo gewicht te besparen. TNO heeft dit project uitgevoerd in opdracht van ESA.

 

Lees een artikel over de 3D printer van KMWE. IAM en TNO in de recente editie van 3D Print magazine

De Precisiebeurs vindt 14 en 15 november plaats in Veldhoven.

 

Pin It on Pinterest