Made-in-Europe.nu
Okuma LU7000 EX

Okuma koppelt de verspanende fabriek aan IT-systeem

Okuma liet onlangs op de IMTS niet alleen nieuwe machines zien, zoals de Okuma LU7000 EX, maar ook dat de machinebouwer duidelijk de stap naar Industrie 4.0 aan het maken is. Connect Plan en Net Box Suite-S zijn IT-oplossingen voor de smart factory met behalve Okuma’s ook nog CNC-machines van andere fabrikanten. Begin december krijgen Benelux  klanten de kans een aantal van deze innovaties te zien tijdens Technology Days in Krefeld.

 

Naast nieuwe CNC-draaibank toont Okuma op Technology Days ook IT-oplossingen voor de verspaning

Qua machines was in Chicago de nieuwe CNC-draaimachine Okuma LU700EX een van de hoogtepunten. Deze 4-assige machine met dubbele turrets voor werkstukken tot 11.000 kilogram staat ook in Krefeld, waar Okuma Europe van 4-6 december open huis heeft. De machine werd ontwikkeld voor de olie- en gasindustrie en kan dankzij de verschillende spindels aangepast worden aan de specifieke eisen van bepaalde legeringen. Het maximale spaandebiet ligt, afhankelijk van het materiaal, rond de 120 cm3/min. De maximale lengte van de werkstukken bedraagt 2150 mm met een maximale doorsnede van 900 mm.

 

Monitoren en analyseren van de productie

Twee andere interessante ontwikkelingen bij Okuma zijn de Net Box suite S en 3D Virtual Monitor (3DVM). Dit laatste is simulatiesoftware die vooraf nauwkeurig de afloop van de bewerking simuleert. Doordat een exacte virtuele kopie van de Okuma machine de basis is voor deze simulatie, wordt vooraf duidelijk of het programma veilig, nauwkeurig en snel is. De software kan eveneens gebruikt worden voor het optimaliseren van de bewerkingen van de beide turrets, zodat deze synchroon lopen. Ook complexe bewerkingen kunnen met 3DVM vooraf virtueel worden uitgevoerd om het programma te optimaliseren.

 

Okuma Connect Plan

Okuma Connect Plan wordt gebruikt voor het optimaliseren van de verspanende bewerkingen en de totale productie in fabriek. Alle bewerkingsdata van een product, ook als dat op meerdere machines wordt bewerkt, worden op één plek verzameld en bewaard. 

 

Machinebezetting optimaliseren

De Net Box Suite-S is een systeem dat gebruikt kan worden om op afstand data uit de machine te lezen en te visualiseren. Dit systeem is een optie bij Okuma’s nieuwe Connect Plan dat op de IMTS in Chicago is gelanceerd. Het systeem kan ook data van andere CNC-machines uitlezen, ook als ze met een andere besturing dan OSP zijn uitgerust. Het doel van Connect Plan is om de machinebezetting te optimaliseren en controle te geven over de productie. Okuma gaat nog een stap verder richting smart factory door de productiegegevens van een bepaald werkstuknummer te bundelen. Hiervoor gebruikt men Connect Plan. Het gaat hierbij onder andere om de resultaten die de meettaster in verschillende machines waarop het stuk wordt bewerkt, meten. Bij problemen kan met behulp van de software de oorzaak van het probleem worden achterhaald.De Net-Box suite S levert een realtime inzicht in de productie van een hele afdeling, want ook deze leest data van andere machines uit en visualiseert de productiestatus.
Tijdens de Technology Days demonstreert Okuma verder de hybride machines, voor het 3D metaalprinten gecombineerd met de verspanende nabewerking in één opspanning.

In de Benelux vertegenwoordigt Gelderblom Okuma

 

Pin It on Pinterest