Made-in-Europe.nu

NTS Norma: over vijf jaar nog tien klanten

Toeleveranciers die te sterk focus leggen op proces en kosten, zijn kwetsbaar. Dat concludeerde het ING Economisch Bureau onlangs in een studie naar de Nederlandse hightech industrie. Voor toeleveranciers ontstaat ruimte om meer kennis in te brengen en meer productverantwoordelijkheid van klanten over te nemen. Daarmee kunnen ze hun positie in de keten versterken. Dat is precies de strategie van NTS Norma in Hengelo. “Over vijf jaar verwachten we nog maar voor tien klanten te werken”, zegt CEO Frank Biemans.

 

CEO precisie verspaner schetst tijdens Roadshow Verspanen strategie om ultraprecies én efficiënt te produceren

Producent van precisie onderdelen en systemen NTS Norma was afgelopen week gastheer voor de tweede Roadshow Verspanen die het Mikrocentrum organiseerde. Frank Biemans van de Hengelose toeleverancier zette aan het begin zijn visie op nauwkeurigheid uiteen en schetste de strategie om steeds intensiever met opdrachtgevers zoals ASML samen te werken. Deze laatste sluit precies aan op een van de scenario’s die de analisten van ING Bank schetsen in hun rapport. Meer expertise inbrengen is een van de vier stappen die de toeleveranciers kunnen zetten om hun positie te versterken (lees ook het eerdere artikel waarin uit de doeken wordt gedaan waarom de Nederlandse toeleveranciers minder hard zijn gegroeid dan de hightech OEM’ers).

 

De deelnemers aan de Roadshow Verspanen kregen na de presentaties een rondleiding door de productie van de precisie verspaner .

 

Klanten zijn enorm afhankelijk van ons

Make & Advise is een van de strategieën die aangeraden wordt. Design & service de tweede. Bij beide strategieën gaat het om klant specifiek werken en de inbreng van kennis. Frank Biemans denkt dat de samenwerking met de klanten zo arbeids- en kennisintensief wordt dat je dit niet voor een groot klantenbestand kunt doen. “We denken over vijf jaar nog verder te gaan met maximaal tien klanten.” Op de vraag of het niet risicovol is voor de toeleverancier om voor tien klanten te werken, antwoordde Biemans ontkennend. “Omgekeerd geldt ook. De klanten zijn enorm afhankelijk van ons. Als hier brand uitbreekt, zijn er over drie maanden geen iPhones meer verkrijgbaar.”

 

 

Gemiddeld 15 tot 35 uur op de machine

De nauwkeurigheden die de hightech industrie vandaag de dag vraagt, vergen namelijk een diepgaande kennis van het totale productieproces en het beheersen hiervan tot in het kleinste detail. “Bij een graad temperatuurverschil zet aluminium 7 micron uit. Temperatuur is dus heel belangrijk.” Daarom is NTS Norma een project gestart om de huidige maximale temperatuurschommeling van 1 graad C volgend jaar terug te brengen tot maximaal 0,5 graden C. De gekozen freesstrategie is eveneens een belangrijke factor. De fabriek in Hengelo verschilt overigens sterk van de verspanende fabriek van NTS in Eindhoven, zo gaf Biemans aan. In Eindhoven is de gemiddelde bewerking per onderdeel op de CNC-machine een half uur; in Hengelo zitten de onderdelen tussen de 15 tot 35 uur op de machine voordat ze klaar zijn.

 

Miljoenen besparen voor klanten

Daarbij spelen de 130 engineers een sleutelrol om de hoge nauwkeurigheid te combineren met een steeds lager wordende kostprijs van de precisiecomponenten. Frank Biemans ziet dit als het DNA van NTS Norma: vergaand samenwerken met de klanten en meedenken over kostenreductie. Als voorbeeld liet hij een micro veersysteem zien voor de EUV-machine van ASML. Door het ontwerp en de nauwkeurigheid aan te passen aan de vereiste functionaliteit, wist NTS Norma voor de klant een besparing van vier miljoen euro op jaarbasis te realiseren.

 

Verspanen 2019 en Clean 2019

Met de Roadshow Verspanen bij NTS Norma heeft het Mikrocentrum de aftrap gegeven voor een reeks evenementen sterk gericht op de verspaning. Op 5 februari vindt Verspanen 2019 plaats op vliegveld Twenthe. Keynotespreker op dit event is Leo Broers, bij ASML  projectleider Model Based Definition. En op 26 maart organiseert het Mikrocentrum in de nieuwe huisvesting in Veldhoven voor het eerst Clean 2019. Tijdens dit event draait het om de technische reinheid van precisiecomponenten. NTS en ASML zijn betrokken bij het inhoudelijk programma.

 

Pin It on Pinterest