Made-in-Europe.nu
Philips Photonics

Trumpf koopt laser diode divisie van Philips

Trumpf doet op de valreep van 2018 nog een strategische overname. Het koopt de volledige laser diode divisie van Philips, Philips Photonics. Daarmee zet Trumpf een stap in de snelgroeiende markt voor fotonica. Bij de Philips divisie werken 280 mensen.

 

Philips Photonics productportfolio aanvullen op activiteiten van Trumpf

Philips Photonics bestaat sinds 2000. Sindsdien heeft de Philips-dochter al voor meer dan een half miljard smartphones laser diode technologie geleverd. Dat is een van de toepassingen waar de onderneming zich op richt, naast data-transmissie en sensoren voor autonoom rijden. Juist deze toepassingen maken Philips Photonics interessant voor Trumpf, zegt Nicola Leibinger-Kammüller, bestuursvoorzitter van Trumpf.

 

Strategisch belangrijk punt

“Met deze acquisitie willen we een nieuw scala aan producten toevoegen aan ons bestaande portfolio, op een strategisch belangrijk punt”, zo licht ze de overname verder toe. De markt voor fotonica en digitale producten groeit namelijk hard. Trumpf is in deze markt tot nog toe actief met hoog vermogen diode lasers; het productportfolio van Philips Photonics sluit daar goed op aan. Lars Grünert, lid van het groepsmanagement van Trumpf, verwacht dat de komst van extra R&D-medewerkers de onderzoeks- en ontwikkelactiviteiten van Trumpf verder versterkt. Gezamenlijk met de 280 nieuwe medewerkers wil men de ontwikkeling van de fotonica divisie binnen Trumpf doorzetten.

 

De cleanroom productie van VCSEL technologie bij Philips Photonics in Aken. (Foto’s: Trumpf Group)

 

Locaties in Nederland, Duitsland en China

Het hoofdkantoor van Philips Photonics staat in Ulm. Daar worden de laser diodes ook geproduceerd. Verder zijn er nog locaties in Aken en Eindhoven en een aantal verkoopkantoren in China. In Aken is de VCSEL-technologie ontwikkeld waarmee Philips Photonics twee jaar geleden een internationale laser award heeft gewonnen. De twee bedrijven hebben geen financiële details bekend gemaakt. Wel zegt Trumpf dat het de grootste acquisitie is sinds de overname van het Chinese JFY in 2013. Zodra de autoriteiten de plannen goedkeuren, kan de overname in het tweede kwartaal van 2019 zijn beslag krijgen.

 

 

1 comment

Pin It on Pinterest