Made-in-Europe.nu

HP lanceert blauwdruk voor transitie naar digital manufacturing

Als er niet meer geïnvesteerd wordt in de digitale skills van de huidige medewerkers, hebben alleen al de VS tegen 2025 een tekort aan 2 miljoen vakmensen in de maakindustrie. Die waarschuwing uit Dion Weisler, CEO van HP. Het concern presenteert op het 49e World Economic Forum in Davos een blauwdruk voor een duurzaam productie ecosysteem in de volledig gedigitaliseerde wereld. De blauwdruk is gebaseerd op drie pijlers: scholing, incentives door overheden en samenwerking.

Pleidooi voor scholing, incentives en samenwerking op World Economic Forum

Vanaf 25 januari komen kopstukken uit de politiek en het bedrijfsleven weer samen in Davos, voor hun jaarlijkse ontmoetingen onder de vlag van het World Economic Forum (WEF). Al jaren is Industrie 4.0 en de effecten die hiervan voelbaar zullen zijn door de hele samenleving een van de belangrijkste thema’s waarover gesproken wordt.

HP introduceerde recent de Metal Jet, de 3D metaalprinter waarmee het de metaalindustrie disruptief wil gaan veranderen.

Duurzame impact op de samenleving

In een blogpost op de website van het WEF schrijft Dion Weisler dat opkomende technieken zoals kunstmatige intelligentie, robotica en 3D printen de maakindustrie disruptief gaan veranderen. “Ze ontsluiten nieuwe ideeën en mogelijkheden die voorheen ondenkbaar waren”, aldus de HP topman. Met deze verandering ziet hij kans, met name voor 3D printen, om de hele maakindustrie te hervormen. “Als we de juiste beslissingen nemen, kan het ook een duurzame impact hebben op onze planeet, de mensen en de samenlevingen.” Digitale productie kan milieueffecten van productie verminderen, de traditionele toeleveringsketens verkorten en vereenvoudigen. Het draagt bij aan de versnelling richting een meer circulaire en CO2-arme economie.

Investeren in mensen

Digital manufacturing kan volgens Dion Weisler een krachtige impuls geven aan de samenleving. Maar, zo zegt hij, radicale veranderingen zijn moeilijk. “Om een rechtvaardigere en duurzamere toekomst te creëren, moeten we samenwerken om ervoor te zorgen dat de 4e Industriële Revolutie inclusief is.” Wat er moet gebeuren, vat HP in een blauwdruk samen die het concern komende week in Davos presenteert.

Dion Weisler (Foto HP)

Scholen van huidige medewerkers

Het eerste punt is investeren in scholing. De radicale transformatie van de industrie en de digitalisering van analoge processen, leiden ertoe dat functie-eisen snel veranderen. Dion Weisler: “Zonder het omscholen van de huidige generatie werknemers, komen we alleen al in de VS tegen 2025 twee miljoen arbeidskrachten in de industrie tekort.” Ook pleit hij voor onderzoeksubsidies voor de volgende generatie entrepreneurs.

Overheden moeten incentives geven voor productie ecosysteem

De tweede pijler onder de blauwdruk is incentives door overheden. Weisler wijst erop dat China de komende zeven jaar $245 miljoen beschikbaar stelt voor de 4e Industriële Revolutie. Ook andere landen doen dit. Overheden kunnen volgens hem met incentives bijdragen aan een duurzaam ecosysteem en in de ontwikkeling van digital manufacturing. Tot slot pleit hij voor samenwerking tussen overheden, industrie en opleidingsinstituten en lokale gemeenschappen.

Het 49e World Economic Forum vindt van 22 tot en met 25 januari plaats in het Zwitserse Davos.

Lees hier het interview met Rob Idink, algemeen directeur van HP Nederland. In 3D Print magazine gaat hij in op de kansen die digitalisering en 3D printen voor de Nederlandse maakindustrie opleveren en hoe 3D printen bijdraagt aan een duurzamere samenleving.

Pin It on Pinterest