Made-in-Europe.nu
Sandvik Gimo

Tata Steel en Sandvik Coromant voorbeeldfabrieken Industrie 4.0

Het World Economic Forum (WEF) merkt zeven nieuwe bedrijven aan als Lighthouses fabrieken. Voorbeeldfabrieken Industrie 4.0. Daaronder Tata Steel in Ijmuiden, de BMW-fabriek in Regensburg en de fabriek van gereedschappenproducent Sandvik Coromant in Zweden. Van de zeven nieuwe voorbeeld fabrieken staan er twee in China.

World Economic Forum geeft 7 fabrieken speciaal predicaat

Het World Economic Forum heeft wereldwijd zestien fabrieken aangemerkt als voorbeeldfabriek Industrie 4.0. Kenmerkend voor al deze productievestigingen is dat in plaats van operators vervangen door machines, deze bedrijven het werk zo veranderen dat het minder repeterend wordt, interessanter voor medewerkers, meer gediversifieerd en dat hierdoor de productiviteit toeneemt. Bovendien delen ze hun ervaringen met derden. “Lighthouses creëren waarde en veerkracht door de hele supply chain, en agility en reactiesnelheid voor de klanten. Door op een slimme manier technologie in te zetten in ons productiesysteem, maken we een betere en schonere wereld”, legt Helena Leurent uit. Zij leidt bij het WEF het Shaping the Future of Production System Initiative.

Kunnen achterblijvers nog aanhaken?

Enno de Boer, partner en hoofd Global Manufacturing Practice bij McKinsey, ziet de vierde industriële revolutie stilaan doordringen tot het hart van meerdere industriesegmenten. Toch is hij nog niet helemaal gerust. De 16 koplopers liggen volgens hem zo’n twee jaar voor op de bedrijven die nog onderzoeken hoe ze kunnen opschalen met smart industry. “We lopen het risico dat de waarde creatie ontstaat rond een klein aantal ecosystemen in plaats dat we het verspreiden over de hele industrie.” Volgens De Boer is de Industrie 4.0 race wel duidelijk gestart.

De fabriek voor hardmetalen gereedschappen in Gimo is vergaand geautomatiseerd (Foto’s Sandvik Coromant)

Digitalisering de rode draad in gereedschappenfabriek

Hoe heeft Sandvik Coromant de productie in de fabriek in Gimo veranderd om deze erkenning van het WEF in de wacht te slepen? Volgens het WEF heeft de gereedschapfabrikant een digitale rode draad door het totale productieproces geschapen. Hierdoor is de productiviteit sterk verbeterd. Een voorbeeld is het automatisch wisselen in de onbemande productieuren.Ook kunnen klanten onder andere via het internet hun eigen hardmetalen gereedschappen configureren. Deze gaan dan automatisch in productie. V R Vijay Anand, hoofd digital machining bij Sandvik Coromant: “Digital bewerken is een sleutelaanbod voor onze klanten. Wij bouwen een digitaal aanbod dat tot een tastbaar product voor onze klanten leidt.”

Sandvik Coromant wil waardeketen verbinden

In een interview op de website van de gereedschappenfabrikant zegt Nadine Crauwels, sinds 2017 directievoorzitter, dat de grootste kans van digitalisering de toegevoegde waarde is die Sandvik Coromant kan bieden in het traject van ontwerp en planning tot productie en analyse. De gereedschappenfabrikant zit zelf duidelijk ook in een transformatieproces van een bedrijf dat alleen actief is aan de productiekant met gereedschappen nu veel meer zoekt hoe de gehele waardeketen te bedienen. Hiervoor biedt Sandvik Coromant steeds meer oplossingen onder de vlag van CoroPlus Machining.

Tata Steel kampioen in data analyse

Staalfabrikant Tata Steel in Ijmuiden heeft de erkenning als Lighthouse fabriek gekregen vanwege de manier waarop het met geavanceerde technieken data analyseert om de productie te optimaliseren. De onderneming maakt daarbij volop gebruik van kunstmatige intelligentie. Volgens Menno van der Winden, projectleider, loopt de staalproducent voorop in de vierde industriële revolutie. “Door advanced analytics centraal te plaatsen in onze innovatieprogramma’s slagen we erin om uitzonderlijke resultaten te boeken waar het gaat om het verbeteren van onze processen en de kwaliteit van onze producten. We kunnen dankzij onze kennis op dit gebied ook sneller innoveren dan ooit tevoren. Dat levert fors concurrentievoordeel op.”

Projectleider Advanced Analytics Menno van der Winden, operator Sander Otte en Hessel Jan (van links naar rechts) in een stuurhuis van de staalfabriek.

Eigen medewerkers opleiden

Tata Steel kiest er daarbij bewust voor om de eigen mensen op te leiden op het gebied van data science en data engineering in plaats van externe experts in te huren, voegt Hans Fischer, CEO, toe. Ondertussen zijn meer dan 200 medewerkers geschoold in de Advanced Analytics Academy. “Onze ambitie is om de meest geavanceerde datagestuurde organisatie ter wereld te worden. Data zijn de grondstof van de toekomst.”

Twee Lighthouse fabrieken in China

Minder afkeur, meer productie

De BMW fabriek in Regensburg, waar vorig jaar zo’n 32.000 auto’s zijn gebouwd, heeft door het eigen Internet of Things platform te gebruiken de logistieke kosten significant verlaagd. Ook is het aantal kwaliteitsissues met 5 procent gedaald. De twee Chinese Lighthouse fabrieken zijn de componentenfabriek van Foxconn in Shenzhen en de compressorenfabriek van Danfoss in Tianjin. Danfoss slaagde erin om de productiviteit in twee jaar met 30% te verhogen. Het aantal klachten van klanten is met 57% afgenomen. Het heeft het totale proces digitaal traceerbaar gemaakt. Het gebruikt tools zoals sensoren, auto monitoring systemen et cetera om de kwaliteit te verbeteren. Foxconn maakt gebruik van machine learning en kunstmatige intelligentie om het productieproces te optimaliseren. Dankzij Industrie 4.0 oplossingen is de productiviteit met 30% verbeterd en de voorraadcyclus met 15% verlaagd.

Het uitgebreide netwerk van Lighthouse fabrieken wordt officieel gepresenteerd tijdens het World Economic Forum 2019, van 22 – 25 januari in het Zwitserse Davos-Klosters.

1 comment

Pin It on Pinterest