Made-in-Europe.nu
Doosan DVF 5000

Verspanen 2019: gaat de verspaning volledig digitaal?

Gaat de verspaning komende jaren volledig digitaal? Draait het alleen nog om thema’s zoals digital twins, modelbased definition en online marktplaatsen? Of gaat het ook nog om harde verspaningstechnologie, om uitgekiende freesstrategieën en de bijna allerhoogste reinigingsraad? Verspanen 2019, de digitalie (r)evolutie in verspanen geeft antwoord.  

Mikrocentrum trekt met verspaningsevent richting Oost Nederland

Het Mikrocentrum organiseert Verspanen 2019 op 5 februari. Dit keer niet in Eindhoven, maar in Enschede, op Vliegveld Twenthe. Naast een keynotelezing en presentaties over actuele onderwerpen, zijn er zowel ’s ochtends als ’s middags ronde tafel gesprekken gepland. Per onderwerp kunnen maximaal 8 deelnemers met de experts in gesprek gaan over een thema. Deze thema’s zijn onder andere de vertaling van PMI naar bruikbare informatie voor de productie (Leo Broers, ASML); stap voor stap automatiseren (Elise de Koning, Cellro) en reinigen als integraal onderdeel van het verspaningsproces (Leon Verschuren, Castrol).

Model Based Definition de toekomstige standaard?

Het Mikrocentrum heeft een bomvol programma voor Verspanen 2019 samengesteld. Keynote spreker is Leo Broers, projectleider Model Based Definition bij ASML. De chipmachinefabrikant heeft vorig jaar een pilot gestart met deze nieuwe manier van communiceren met toeleveranciers, waarbij de 2D werktekening overbodig wordt. Alle info voor het maakproces wordt aan het 3D model toegevoegd. In zijn presentatie gaat Leo Broers in op het waarom, wat dit betekent voor toeleveranciers en de eerste resultaten tot nog toe.

Lees hier over de aankondiging van MBO tijdens de Roadshow Verspanen bij ASML

Een voorbeeld van Model Based Definition in SolidWorks.

Veranderingen door digitalisering

Een van de huidige hypes als het om Industrie 4.0 gaat is het begrip digital twin. Dankzij de digitalisering van het volledige maakproces, kun je een digitale tweeling van je product en je maakproces maken. Waarom? En welke invloed krijgt dit op de waardeketens? Vragen die Matthieu Heuser van Siemens Nederland gaat beantwoorden. De digitalisering komt ook aan bod in de demo die Martin Plutz van Oculavis geeft. Hij laat de toepassing van Augmented Reality in de verspaning zien. En Mark Pluijmen van Batchforce legt uit hoe de Nederlandse startup bezig is de grootste online productiefaciliteit van Europa te bouwen.

fraunhofer ipt smart glasses

Freestechnologie

Verspanen 2019 draait niet alleen om digitalisering. Freestechnologie komt eveneens aan bod, bijvoorbeeld hoe je door met lijm op te spannen trillingen dempt als je dunwandige producten freest. Stijn Vervaeke van KU Leuven gaat dit uit de doeken doen. Cees van Duijn van VanDuijn-CC gaat in op hoe je reinigt om aan de grade 2 specificaties van ASML te voldoen. En het projectteam Verspanen 4.0 presenteert de resultaten van het nieuwe onderzoek naar strategisch frezen. De bijeenkomst wordt afgesloten met een slotdebat over de rol van de mens.

Verspanen 2019 is gratis voor medewerkers van verspanende bedrijven. Aanmelden kan hier. En hier vind je meer informatie over het programma.

Pin It on Pinterest