Made-in-Europe.nu
homo robotics

Eén op vijf Belgen: robottaks is OK!

Een op de vijf Belgen voelt wel iets voor een robottaks. Iedere keer als een robot een werknemer vervangt, zou de onderneming belasting moeten betalen. Met dat geld kan de omscholing van de werknemers betaald worden, blijkt uit onder zoek in het kader van Homo Roboticus.

De acceptatiegraad van robots en kunstmatige intelligentie ligt in België een op een hoog niveau. Dit blijkt uit een onderzoek door de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met het weekblad Knack. De meerderheid vindt robots en kunstmatige intelligentie een goede zaak. Ruim 8 op de 10 vinden robots zelfs noodzakelijk om taken te doen die te gevaarlijk of zwaar zijn voor mensen. Meer dan de helft denkt ook dat een robot zijn job kan uitvoeren. Tegelijk vrezen ook 2 op 3 Belgen dat er door robots en AI er meer jobs zullen verdwijnen dan er nieuwe zullen bijkomen. Met één op de vijf lopen ze echter niet warm voor de robottaks.

Wetenschappers VUB bekijken in Homo Roboticus de impact van robotisering vanuit alle invalshoeken

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1000 Belgen in het kader van het project Homo Roboticus. De VUB is vorig jaar dit project gestart. Meer dan 50 VUB wetenschappers geven in een boek dat dezelfde titel heeft antwoord op vraagstukken rond hoe mens en robots kunnen samenleven. De filosofen, ingenieurs, architecten, fiscalisten, juristen, economen, moraal- en communicatiewetenschappers, politicologen, ze bekijken het thema mens en technologie vanuit verschillende disciplines. Het boek wordt op 7 februari gepresenteerd. Vooruitlopend hierop zijn de wetenschappers de meningen gaan peilen. In het weekblad Knack (achter de betaalmuur van Blendle) geven enkele wetenschappers van de VUB alvast meer onderzoeksresultaten vrij en gaan ze in op de meningen.

60% Belgen denkt dat robot en AI hun werk kunnen overnemen

Liefst 60 procent van de Belgen denkt dat robots in de toekomst hun werk kan overnemen. Ook professor Michel Maus van de VUB verwacht dat heel wat mensen hun baan gaan verliezen door de komst van robots en AI. “Meestal zullen ze tot de middenklasse behoren”, zegt hij in Knack. Daar staat de komst van nieuwe banen tegenover. Vandaar dat het belang van omscholing zo groot is.

Automatisering gaat tot nieuwe banen leiden. Maar waar haal je die mensen vandaan? Omscholing zal noodzakelijk zijn.

Beloon investeren in werk

Of je die moet betalen uit een robottaks weet professor Maus zelf nog niet zo zeker. Hij denkt dat dit te omslachtig wordt. Daarom draait hij liever de zaak om. In plaats van bedrijven die in moderne technologie investeren te belonen met investerings- en innovatieaftrek, zou je bedrijven kunnen steunen die mensen aan werk helpen, oppert hij. Volgens hem wordt de overheid door de robotisering in ieder geval gedwongen na te denken over het belastingsysteem van de toekomst.

De boekpresentatie Homo Roboticus is op 7 februari in Brussel.

Pin It on Pinterest