Made-in-Europe.nu

Festo laat mens en robot flexibeler samenwerken

Standaardisering is een van de noodzakelijke stappen willen mens en robot in de toekomst meer en nog flexibeler met elkaar samenwerken. Robots – of beter gezegd cobots – zullen daarnaast zichzelf moeten kunnen configureren. Festo onderzoekt samen met een aantal partners de samenwerking mens en robot in het Industrie 4.0 tijdperk. En het ontwikkelt heel nieuwe grijpertechnologie, gebaseerd op de menselijke hand.

 

Dat gebeurt in het ARIZ-onderzoeksproject: Arbeit in die Industrie der Zukunft. Op de Hannover Messe (1-5 april) toont Festo al de eerste resultaten. In het project ligt de nadruk behalve op het thema veiligheid om het economisch rendement. Als de robot méér met de medewerker samenwerkt, moet omstellen van bijvoorbeeld grijpers worden beperkt.

Demonstratie eerste resultaten ARIZ-project op Hannover Messe

Flexibele grijpertechnologie

Daarvoor zal standaardisering noodzakelijk zijn, verwacht Michael Voss, onderzoeksingenieur en projectleider ARIZ bij Festo. Hij bedoelt dan zowel standaardisatie qua componenten die robot verwerkt als ook de grijpertechnologie. Festo demonstreert in Hannover de adaptieve grijper DHEF, die als de tong van een Cameleon uiteenlopende vormen kan vastpakken. Het midden van deze kap wordt pneumatisch iets naar binnengetrokken zodat de grijper het voorwerp aanraakt, zodat de kap zich als het ware om het voorwerp sluit. Met de elastische siliconenkap kan deze grijper zelfs in een beweging meerdere producten vastpakken. Manueel omstellen door een operator is daardoor niet meer nodig. In de toekomst gaat Festo nog een stap verder. In de persconferentie voorafgaand aan de Hannover Messe, is de BionicSoftHand getoond: deze pneumatisch aangedreven grijper functioneert als de menselijke hand. Met behulp van kunstmatige intelligentie leert deze grijper zelfstandig opdrachten uit te voeren.

De Bionic SoftHand functioneert als een menselijk hand. De toekomst van grijpertechnologie?

Robot gekoppeld aan IT-netwerk

In het ARIZ-project gaan de onderzoekers verder dan de grijpers. De robots van de toekomst zullen nog meer voorzien worden van sensoren om veilig in een ruimte met de mens te kunnen samenwerken, zonder afscherming. Een ander doel van het project is dat de robot via een koppeling met het IT-netwerk van het bedrijf automatisch gevoed wordt met informatie over de volgende taak. Daarmee moet het configureren eenvoudiger en sneller gaan. De huidige werkwijze, waarbij een robot voor elke taak geprogrammeerd wordt, belemmert een flexibele inzet voor hele kleine series. Festo heeft de automatisch configuratie zelf al getest in een eigen proeftuin waar nieuwe technologie wordt uitgeprobeerd, voordat deze in de productie wordt geïmplementeerd.

Robot wordt volgens Festo een ‘Wanderarbeiter’

Festo gebruikte hiervoor een APAS-robot van Bosch voor de kwaliteitscontrole van PCB’s. “Op dit moment ontwikkelen we het concept van ‘Wanderarbeiter’ verder en introduceren we de APAS-robot in de montage van elektronicacomponenten”, zegt Michael Voss. De uitdaging is volgens hem ervoor te zorgen dat de inzet van een robot ook zinvol is bij kleine series en zelfs de productie van gepersonaliseerde producten. Tegelijkertijd wordt in het project een lesprogramma ontwikkeld, om medewerkers te trainen in het samenwerken met robots.  

Naast partners uit de industrie is ook de RWTH Aachen bij het ARIZ-project betrokken. Daar onderzoekt men de arbeidskundige kanten van de mens-robot samenwerking, zoals de acceptatie door de medewerkers.

De Hannover Messe vindt dit jaar van 1 tot en met 5 april plaats.

Pin It on Pinterest