Made-in-Europe.nu

Index Traub gaat via iXshop producten derden verkopen

Automatisering, modulair bouwen en digitalisering: dat zijn de trefwoorden deze week bij Index Traub, dat meer dan 2000 bezoekers op het Open House verwacht. Naast een geïntegreerde robotcel op de Index C200 en de Traub TNA400 als Sinumerikvariant van de Index B400, zijn vooral de stappen op het vlak van digitalisering die opvallen. In Duitsland kunnen klanten via de webshop van de machinebouwer opspanmiddelen van Hainbuch kopen en materiaal bestellen bij een Duitse staalhandelaar.

 

De interesse voor het Open House van Index Traub weerspiegelt de internationale groei: twee jaar geleden bezochten ruim 1100 bezoekers de huisshow in Reichenbach. Vorig jaar1700 en dit jaar rekent men op meer dan 2.000 bezoekers. Daarvan 80 alleen al uit de VS, samen met China momenteel de groeimarkt. “We willen op het Amerikaanse continent en in Asia Pacific significant groeien om een betere balans te krijgen in de regionale verdeling”, aldus Harald Klaiber, commercieel directeur. Maar ook in Duitsland – de grootste markt – en de rest van Europa ziet de machinebouwer nog groeikansen. Daarbij wil men minder afhankelijk worden van de automobielindustrie.

Première Traub TNA400 en robotcel op Index C200

Op de Traub TNA400 gaf de machinebouwer een demonstratie waarbij in C42 geboord werd met een 90 mm boor.

Première Traub TNA 400 Op de huisshow toont Index Traub voor het eerst de nieuwe TraubTNA 400 universele draaimachine. Deze heeft hetzelfde platform als de Index B400, alleen de besturing is anders (Siemens 840 D sl bij Traub, Mitsubishi bij Index) en de revolver verschilt. De Index B400 is nu ook met tegenspil leverbaar. Deze is als optie eveneens leverbaar op de nieuwe Traub, zodat de achterzijde van het werkstuk in één keer kan worden bewerkt

De Index C100 en C200 zijn voortaan leverbaar met de geïntegreerde robotcel iXcenter. Deze kan over de geleiderails (foto onder) worden weggeschoven zodat voor het instellen de machine maximaal toegankelijk is.

iXcenter robotcel voor Index machines

De strategie om meer modulair en op platformbasis te gaan bouwen wordt ook zichtbaar bij de Index C200 en C100. De draaiautomaten kunnen voorzien worden van het iXcenter. Deze robotlader met palletmagazijn wordt in de machine geïntegreerd. Dat gebeurt zodanig dat de robotlaadcel aan de voorzijde van de machine weggeschoven kan worden. Hierdoor blijft de machine goed toegankelijk voor het instellen. Het magazijn van de iXcenter kan terwijl de spindel freest beladen worden met ruw materiaal en bewerkte stukken kunnen worden uitgenomen. Twee jaar geleden was deze voor het eerst gebouwd op een Traub draaimachine, nu kunnen ook Index-klanten hiervoor kiezen.  

Webshop volledig vernieuwd

Index Traub zet sterk in op digitalisering. Met kleine, overzichtelijke stappen, aldus Dirk Prust, technisch directeur. Beetje bij beetje wil de machinebouwer meer inkomsten uit digitale diensten en services halen. De webshop in het iXworld platform is volledig nieuw ontwikkeld. Daarbij heeft men goed gekeken naar de webshops zoals Amazon en andere internetgiganten die aanbieden. De hele afhandeling van orders is op dezelfde manier geautomatiseerd. En er is ruimte voor webshops van derden in iXshop. Duitse klanten kunnen sinds kort al producten van andere bedrijven kopen via de webshop van Index Traub. Men wil alles wat voor het werken met de CNC-machines nodig is, straks aanbieden. “We realiseren dit stap voor stap. Met producten en diensten die de klanten morgen kunnen gebruiken”, zegt Prust.

Het management van Index Traub. Van links naar rechts Reiner Hammerl, directeur sales & marketing, Dirk Prust, technisch directeur, en Harald Klaiber, commercieel directeur.

Hainboch, Balluf en Klöcker & co

De Duitse klanten kunnen bijvoorbeeld hun opspangereedschappen van Hainbuch via de webshop van Index Traub bestellen. Een andere partner die mee doet, is Klöckner & co, een Duitse materiaalleverancier. “Onze klanten profiteren van de korting die wij krijgen”, voegt Prust er nog aan toe. Dat betekent enkele procenten korting op de inkoopprijs. Ook Balluf biedt al een aantal producten via de iXshop aan. Het is de bedoeling deze dienst ook aan te gaan bieden aan klanten in andere Europese landen en uiteindelijk zelfs wereldwijd. Dat laatste zal meer tijd vergen; Europese klanten kunnen binnen afzienbare tijd in iXshop terecht bij de merkenshops van derden.

Index Traub wordt in Nederland vertegenwoordigd door Laagland

Pin It on Pinterest