Made-in-Europe.nu

Olmia Robotics start Robots as a Service

Olima Robotics gaat in Nederland cobots aanbieden als een dienst: Robots as a Service. Dit betekent dat een bedrijf alleen de productieve uren betaalt. Onderdeel van het pakket is eveneens ondersteuning door een robot supervisor. De dienst wordt in de markt gezet samen met de Duitse partner Hahn Robshare.

Om deze nieuwe vorm van dienstverlening mogelijk te maken, gaat Olmia Robotics een partnerschap aan met Hahn Robshare. Dat heeft al meer ervaring opgedaan met Robotics as a Service. Klanten kunnen kiezen uit meerdere type cobots: UR, Doosan, MIR of Sawyer. Hahn groep, waar Robshare onderdeel van is, is onder eigenaar van Rethink Robotics, dat enkele jaren geleden de cobot Sawyer ontwikkelde. Eigenaar van Olmia Robotics, Peter van Olm: “Dit is een logische stap. We hebben ons al bewezen als cobotexpert. Dit is een uitbreiding van ons dienstenpakket.” Twee jaar geleden is Olmia Robotics ook al gestart met het verhuren van robots inclusief een productiemedewerker. In feite gaat het bij Robots as a Service om een vorm van operationele lease van de robot, inclusief ondersteuning.

‘Dull, dirty & dangerous’

Steeds meer bedrijven in de maakindustrie en logistiek ontdekken de voordelen van het laten uitvoeren van ‘dull, dirty & dangerous’ taken door cobots. Maar vaak is de stap om zelf te investeren te groot of zijn ze nog huiverig door de nieuwigheid. Aan de andere kant merken ze dat ze moeite hebben om (vaak laaggeschoolde) werknemers te vinden ter aanvulling van hun personeelsbestand. De vraag naar flexibele arbeidskrachten wordt vaak neergelegd bij uitzendbureaus, maar ook deze kunnen niet altijd voldoen aan die vraag. Olmia Robotics ziet de robot als een service als een oplossing hiervoor, met name omdat behalve de robot ook een Robot Supervisor levert. De werkgever heeft daarmee geen technisch omkijken naar de cobot. De Robot Supervisor neemt eveneens de training van de medewerkers die met de cobot moeten gaan samenwerken voor zijn rekening. Managementsoftware geeft inzicht in de productie en gedraaide uren van de cobot. De werkgever betaalt de gewerkte uren en dat zijn productieve uren. Ook op- en afschalen wordt met dit concept gemakkelijker.

Robshare is in Nederland al met diverse grotere organisaties en uitzendbureaus in gesprek voor de eerste inhuurprojecten.

Pin It on Pinterest