Made-in-Europe.nu

Hyundai Wia opent Europees technisch centrum

De ambities van Hyundai Wia in Europa zijn duidelijk: groeien. De Koreaanse machinebouwer heeft daarom in Rüsselsheim een eigen Europees technisch centrum geopend, Tech Cube.

Hyundai Wia CEO Kyung Bae Kim was bij de opening van Tech Cube, het splinternieuwe Europees centrum van de machinebouwer, stellig over de ambities. “De opening van dit Europees technisch centrum luidt voor Hyundai Wia in Europa een nieuw hoofdstuk in. We gaan nog meer ontwikkelen voor de Europese klanten”, aldus Kyung Bae Kim. Maar dat is slechts één deel van het verhaal achter Tech Cube. In het gebouw is eveneens een nieuw demoncentrum gehuisvest, waar dealers zoals Dymato met klanten terecht kunnen voor live demonstraties. Er wordt geïnvesteerd in een team applicatie engineers die niet alleen demonstraties met eigen werkstukken voor klanten voorbereiden, maar ook turn key projecten uitwerken. En het Europees distributiecentrum voor spareparts is in Tech Cube ondergebracht.

Europese touch

De Europese touch van het 15 man sterk R&D team in Rüsselsheim is volgens Theo Coffeng van Dymato dat men machines ontwikkelt zonder bagage uit het verleden mee te zeulen. Het 5-assig bewerkingscentrum XF6300 en de kleinere zeer dynamische 5-asser XF2000 zijn daar goede voorbeelden van. “Het Europees R&D team maakt met speciale software eerst de analyse op basis van uitgangspunten zoals stabiliteit, nauwkeurigheid, snelheid et cetera. Daar bouwen ze de machine omheen.” Deze aanpak zorgt voor korte ontwikkeltijden. Gemiddeld kan het Europees R&D team in een jaar tijd een nieuwe machine ontwikkelen en het prototype in Tech Cube bouwen. Daarna gaat de productie naar Korea. Momenteel ontwikkelt het team in Rüsselsheim onder andere de nieuwe XF8500, een grotere versie van de 5-asser die enkele jaren geleden op de markt kwam. Door de aanwezigheid van een R&D team in het hart van de Europese metaalindustrie, zijn de lijnen naar de klanten kort. Dat bleek wel tijdens de opening van Tech Cube, toen het R&D team samen met de Europese dealers de hoofdlijnen voor een instap 5-assig bewerkingscentrum helder probeerde te krijgen. De dealers zien een markt voor een 3+2 machine. In Rüsselsheim is dan ook al gestart met de ontwikkeling van zowel een 3+2 machine alsook een instap 5-assig simultaan machine, op basis van de i Cut 400 TD. Ook Theo Coffeng ziet hiervoor kansen in de markt: “De XF serie is een super snelle en nauwkeurige machine. Een groep klanten kan zich dit niet veroorloven omdat ze niet zulke nauwkeurige producten maken. Daarvoor zoeken we een oplossing. Nu lossen we dit op door zelf op een 3-assig bewerkingscentrum een 4e en 5e as te bouwen, maar dat blijft een samengestelde machine.” In instapmodel is wat hem betreft dan ook meer dan welkom, alhoewel hij zich bewust is van de risico’s van zo’n strategie. “Hyundai Wia is gewend hoog nauwkeurige machines te bouwen. Bij zo’n nieuw model moeten we de klant dus duidelijk maken dat dit een ander type is.”

Trainingen en seminars

Dymato kan voortaan terugvallen op Tech Cube als het om demonstraties en applicatie ontwikkeling gaat. Het 5000 m2 grote pand biedt naast de showroom ook ruimten voor seminars, technische trainingen en voor applicatie ontwikkeling. Theo Coffeng van Dymato is daar blij mee, omdat hij op enkele uren rijden vanuit Nederland nu het bredere assortiment van de machinebouw kan tonen. “En doordat we nu een Europees team applicatie engineers hebben, kunnen we sneller reageren op klantvragen voor testen met eigen werkstukken en voor turn key projecten.” Dat zal helpen de groeiambities van de machinebouwer – top 5 positie wereldwijd, in Europa dit jaar 15% groei – waar te maken. In Korea is Hyundai Wia marktleider. Theo Coffeng: “In Europa is de machinemarkt conservatiever en moeten we meer moeite doen om de klanten te winnen. Dit Europees centrum draagt daar zeker aan bij.” In Nederland is de afzet van de Koreaanse machines de afgelopen 15 jaar gestaag gegroeid, zeggen Ingrid en Theo Coffeng die met Dymato het merk sinds 2005 vertegenwoordigen. Dat is volgens hen met name te danken aan de stabiliteit en de nauwkeurigheid. Dat Hyundai Wia naar de top vijf wil doorstoten blijkt ook wel uit zowel de verbreding van de machinelijn als de verschuiving richting hoogwaardige CNC-machines. Het aantal modellen is sinds Hyundai Wia eind jaren negentig ontstaan gegroeid van 20 naar 180. En met de nieuwe KM2600TTS die binnenkort in Europa gelanceerd wordt, zet het merk de stap in de wereld van de multitasking machines. Overigens staat de eerste versie van deze machine al een jaar bij een Zweedse klant van Hyundai Wia. Het Dit 9-assig draai-freescentrum is voorzien van een aparte freesspindel, naast twee turrets. De Europse tak heeft nu 7 machines besteld, die dit voorjaar in Europa binnenkomen en dan direct geleverd kunnen worden.

Automatisering

In Nederland kennen de meeste verspaners Hyundai Wia als machinebouwer en onderdeel van de Hyundai Kia Group, de autofabrikant. De machinebouwtak haalt wereldwijd echter 37% van de omzet uit automatisering. Factory Automation is een belangrijke pijler onder het bedrijf. Tot nog toe zijn de oplossingen vooral gericht op automatisering voor serieproductie in de automotive industrie. Tijdens de officiële opening maakte de machinebouwer echter bekend dat het een eigen palletmagazijn heeft ontwikkeld voor aan bewerkingscentra gekoppeld, een soort FMS-systeem met een groot aantal palletplaatsen. Het systeem heeft een palletmaat van 630 bij 630 mm. Waarschijnlijk wordt het op de EMO voor het eerst gedemonstreerd. Andere automatiseringsoplossingen worden komende tijd verwacht. Theo Coffeng is daar blij mee. Dymato ontwikkelt weliswaar op dit moment voor klanten zelf automatiseringsoplossingen; een groeiend aantal klanten wil liever een totaal systeem uit een hand. “Sommige klanten willen machine en automatisering van één leverancier. Een totaal oplossing van de fabrikant is niet beter, maar wel efficiënter”, zegt Theo Coffeng. De know how is hiervoor aanwezig. Korea heeft de hoogste robotdichtheid in wereld, nog hoger dan Japan. Maar alles is gericht op massaproductie. Daar komen dus komende jaren de oplossingen bij voor kleinere series.

Lees hier meer over Hyundai Wia en Dymato

Meer informatie: Dymato 

1 comment

Pin It on Pinterest