Made-in-Europe.nu

Lasertextureren tilt industrieel design naar hoger niveau

Industrieel design is het samenvloeien van kunst en techniek. Dat zegt Guido Lanari, die met behulp van computer gegenereerde beelden zijn ontwerpen een extra dimensie geeft. GF Machining Solutions heeft de Zwitserse design engineer uitgedaagd om met de nieuwe Laser S 1000 U de grenzen van lasertextureren te verleggen.

 

Guido Lanari werkt als Senior Designer and Computer-Generated Imagery (CGI) Team Manager bij het Zwitserse designbureau Stojan+Voumard. Dat heeft de 5-assige Laser S 1000 U getest op een concept product. Lanari heeft in het verleden producten ontworpen voor bekende merken zoals Bulgari, Rolex Baselworld en SIG. Hij is overtuigd dat een design innovatie leidt tot beter prestaties van het product in de markt. Lasertextureren van oppervlakken wordt nu een gamechanger, omdat de kosten van het bewerken van het oppervlak aanzienlijk dalen.

 

Design innovatie zorgt voor betere marktperformance van producten

Met de laser bewerkt GF Machining Solutions zeer nauwkeurig complexe oppervlakken dankzij de 5-assige technologie waarop de machine is gebaseerd.

 

Nadelen van chemisch etsen

Chemisch etsen, in het verleden de technologie om bijvoorbeeld matrijsoppervlakken te bewerken, is arbeidsintensief vanwege het afdekken van delen die je niet wilt textureren. Het is bovendien een manueel proces, dus tijdrovend en een resultaat dat afhankelijk is van degene die het werk uitvoert. Vanwege de chemische reactie die je op gang brengt, is het eindresultaat niet altijd consistent. Toleranties zijn niet altijd gelijk. Met lasertechnologie verandert dit, omdat de laser telkens met dezelfde hoeveelheid energie het oppervlak bewerkt.

 

Ondersnijdingen en dubbel gekromde oppervlakken

Guido Lanari heeft een gestyleerde vogel ontworpen, met afmetingen van 120 bij 120 bij 110 mm. Alleen al in het ontwerp zitten op verspaningsgebied uitdagingen, zoals een ondersnijding van 30 graden. Deze begint aan de voorkant en loopt door naar de onder- en binnenzijde van het werkstuk. Er zitten dubbel gekromde vlakken in. En moeilijk te realiseren naadloze overgangen tussen verschillende oppervlakte geometrieën. De vogel is eerst gefreesd uit een blok aluminium van 150 mm op een Mikron Mill X 600 ultra high speed bewerkingscentrum van de Zwitserse machinebouwer. Met de freesstrategie behaalde Lanari een oppervlakteruwheid van Ra 0,2 µm met geen enkele markering van een freesbaan.

 

GFMS Laser S

De honingraatstructuur met de matte en glanzende oppervlakken is volledig gerealiseerd met lasertechnologie. Het toont de mogelijkheden van lasertextureren.

 

Laserstralen voor mat oppervlak

Vervolgens is het oppervlak bewerkt op een Laser S 1000 U om de speciale oppervlaktestructuur aan te brengen. Hierin zitten onder andere honingraatvormen. Ook moest een deel van het werkstuk eruit zien alsof het gezandstraald is terwijl ook de ondersnijding een uitdaging vormt voor het structureren van het oppervlak. In totaliteit heeft Guido Lanari drie verschillende texturen ontworpen voor de gestyleerde vogel. De ‘gezandstraalde’ binnenzijde heeft hij gerealiseerd met laser blasting, een van de mogelijkheden van de Laser S 1000 U. De software die GF Machining Solutionns voor deze machine heeft ontwikkeld, bevat opties zoals UV mapping en 3D simulatie van de texturen. Ook het aanbrengen van een mat oppervlak wordt met de lasertechnologie gemakkelijker. Zandstralen of chemisch etsen zijn hier niet langer voor nodig. De Laser S serie doet dit met de laserstraal. “Als designers hebben we technologie nodig om te innoveren. Het afwerken van een product is een extreem belangrijk onderdeel van het design. Het is goed dat er oplossingen zijn die ons in staat stellen de grenzen te verleggen”, zegt Guido Lanari over zijn ervaringen met de Laser S 1000 U van GF Machining Solutions.

GF Machining Solutions is dit jaar een van de deelnemers aan Moulding Expo, de vakbeurs voor de stempel- en matrijzenindustrie in Stuttgart (21-24 mei)

Pin It on Pinterest