Made-in-Europe.nu
Magma

Autonomous Engineering: gieten in het Industrie 4.0 tijdperk

Magma, softwareontwikkelaar voor de gietindustrie, presenteert op Gifa 2019 Autonomous Engineering, een wereldprimeur voor de gietindustrie. In tegenstelling tot de huidige simulaties van processen, stelt Autonomous Engineering de gebruikers in staat om tegengestelde doelen met betrekking tot economische haalbaarheid en kwaliteit tegen elkaar af te wegen om zo het beste compromis te vinden.

Eind juni vindt in de Messe Düsseldorf de gieterijbeurs GIFA plaats, samen met METEC, THERMPROCESS en NEWCAST. Hoewel de gietindustrie een van de oudste metaalbewerkingssectoren is, dringt de digitalisering ook hier ver door. Dat laat Magma onder andere zien door bezoekers mee te nemen in de digitale gieterij.

GIFA 2019 toont de digitalisering van de gieterijen

Na vier jaar komt de gietindustrie eind juni weer naar Düsseldorf.

Ondersteuning volledig gietproces

Autonomous Engineering ondersteunt het volledige gietproces nog voordat een eerste product is gegoten. Het verschil met de klassieke simulatie is dat de nieuwe software niet slechts één parameter doorrekent, maar meerdere binnen een door de gebruiker ingesteld testkader. De software weegt verschillende factoren tegen elkaar af, zoals gietfouten, spanningen die in het werkstuk ontstaan en vervormingen als ook factoren die van invloed zijn op de bedrijfseconomische kant van het proces. Hieruit rollen volgens de software-ontwikkelaar concrete maatregelen voor het instellen en aansturen van het complete gietproces.

Virtuele kernschietmachine

Een andere noviteit van Magma is de samen met Industrie 4.0 partners ontwikkelde virtuele kernschietmachine. Binnen enkele milliseconden berekent de software van Magma het volledige proces voor het machinaal schieten van de kernen, waarbij materiaalstromen en drukverhoudingen virtueel worden weergegeven. Jörg C. Sturm, directeur van Magma: “Dit biedt de mogelijkheid om simulatie te integreren in de realtime besturing van een kernschietmachine. Dat is een revolutionaire stap in de richting van gieterij 4.0.” Want met deze software koppelt men processimulatie aan de productie van fysieke kernen. Hiermee kan de kwaliteit waaraan de gietkernen moeten voldoen veel robuuster berekend worden.

3D printen kernen zorgt voor vraag naar simulatie

Ook andere exposanten laten zien hoever digitalisering in de gieterij al staat. RWP, ontwikkelaar van simulatiesoftware WinCast, merkt dat de vraag naar dergelijke systemen toeneemt. RWP gebruikt de combinatie van simulatiedata en echte meetgegevens uit het gietproces om een cloudsysteem mee te vullen. Daarmee kan men aspecten berekenen zoals het vullen van de vorm, de stolling, spanningen die in het gietstuk ontstaan en andere processen, eveneens nog voordat het eerste stuk gegoten wordt. Een van de redenen waarom simulatie aan belang wint, is volgens RWP dat gieterijen hun kernen 3D printen omdat het om enkelstuks gaat. De hoge kosten van de 3D geprinte zandkern zijn dan de reden om vooraf een simulatie te doen. Daarmee wil men zeker zijn van een goede afloop van het gietproces.

GIFA vindt dit jaar van 25 – 29 juni plaats in Düsseldorf. Hier vind je meer informatie.

Pin It on Pinterest