Made-in-Europe.nu

Belgen optimistisch over gebruik Artificial Intelligence

Belgische bedrijven hebben ten opzichte van bedrijven uit de buurlanden een lichte voorsprong als het gaat om de toepassing van Artificial Intelligence (AI). Ze zouden zich kunnen opwerpen tot koplopers in de toepassing van AI.

Die conclusie trekt The Boston Consulting Group op basis van een onderzoek naar het gebruik van AI op de werkvloer. Dochteronderneming BCG Gamma opent in Brussel een kenniscentrum op het gebied van Artificiële Intelligentie en Data Science.

 

The Boston Consulting Group heeft onderzoek laten doen onder werknemers in België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Hieruit blijkt dat in België meer dan in de andere landen op de werkvloer al gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence). Zo’n 54% van de Belgen wordt op het werk al geconfronteerd met AI of denkt dat dit binnen twee jaar het geval zal zijn. In Frankrijk gaat het om 44% van de werknemers, in Duitsland 45% en in het VK 47%.

 

Boston Consulting Group: België heeft voorsprong in toepassing kunstmatige intelligentie

 

Forse voorsprong op Duitsland

Gaat het om de concrete toepassing, dan maakt nu al een op de vier Belgen op het werk gebruik van kunstmatige intelligentie. Ook dat percentage ligt fors hoger dan de andere landen, waarbij Duitsland – het land waar Industrie 4.0 is uitgevonden – onderaan bungelt met 15%. Stefan Dab, Managing Partner bij BCG Brussel: “Deze resultaten zijn bemoedigend – ook al blijven de absolute cijfers laag.” Hij denkt dat Belgische bedrijven zich kunnen opwerpen als koplopers in het benutten van de voordelen die artificiële intelligentie en automatisering bieden.

Positief ervaren

Misschien nog wel een interessantere conclusie is dat 62% van de werknemers die al met AI werkt, een positief effect op hun productiviteit ervaart. Tegelijkertijd gaf een vergelijkbaar aantal (60%) aan dat ze dankzij AI betere resultaten neerzetten. Op de vraag naar de positieve effecten voor hun bedrijf of organisatie, gaven bijna 7 op de 10 werknemers (68%) aan dat ze verwachten dat AI zal leiden tot een hogere bedrijfsgroei. Opvallend is ook dat 7 op de 10 Belgen (70%) geloven dat de verminderde werkdruk uiteindelijk zal leiden tot banenverlies. Tegelijk denkt meer dan de helft (53%) van de Belgen dat Artificial Intelligence geen negatieve invloed zal hebben op de eigen werkzekerheid. Anderzijds is er ook de subjectieve perceptie: 2 op de 3 Belgen nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden van artificiële intelligentie. Zelfs 3 op de 10 Belgen denken dat er alleen maar positieve gevolgen zullen zijn. Toch maakt ook 1 op de 2 Belgen zich zorgen over de gevolgen van een grootschalige doorvoering van AI. Stefan Dab van BCG: “Wat wij hier vooral uit leren is dat we moeten werken aan het verhogen van het kennisniveau rond artificiële intelligentie in België, bijvoorbeeld door positieve verhalen meer in de belangstelling te plaatsen.”

AI kenniscentrum in Brussel

De Boston Consulting Group kondigt vandaag aan dat BCG GAMMA een nieuw kenniscentrum opent in Brussel. BCG GAMMA Brussel zal zich toeleggen op AI-toepassingen voor de transformatie van operationele en businessmodellen van grote bedrijven. De nieuwe vestiging kondigt ook een partnerschap met de Université Catholique de Louvain (UCL) voor verder onderzoek en het uitwisselen van kennis. Stefan Dab: “Veel spelers zijn in staat om algoritmes te ontwikkelen, maar slechts weinigen slagen erin om ze op grote schaal in te zetten. Met AI hebben onze klanten de mogelijkheid om hun bedrijfs- en verdienmodellen fundamenteel om te gooien.”


Pin It on Pinterest