Made-in-Europe.nu
DMG Pfronten

CECIMO: risico krimp machinemarkt groot

Meer dan een op de drie gereedschapmachines die vorig jaar wereldwijd zijn verkocht, is van Europese origine. Dat blijkt uit de jongste cijfers van CECIMO. Opnieuw wisten de Europese machinebouwers meer omzet te boeken, zo’n 9%. Maar de risico’s op een daling van de totale markt, zijn momenteel groot, waarschuwt CECIMO.

 

2018 is opnieuw een recordjaar geworden voor de Europese fabrikanten van CNC-machines. Een omzet van € 27,5 miljard is 9% hoger dan in 2017. De Europese fabrikanten hebben hiermee duidelijk marktaandeel gewonnen, want de globale markt groeide vorig jaar amper met 1%. China, Brazilië, Turkije en Canada hebben de markt naar beneden getrokken.

Europese sector versterkt marktaandeel in de wereldmarkt

Europese machinebouwers hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in buitenlandse activiteiten en dat betaalt zich terug. Op de foto de smart factory van Trumpf vlakbij Chicago.

Pas in 2020 herstel

Afgelopen jaar is de industriële groei beginnen af te zwakken en de koepelorganisatie voor de sector rekent pas in de loop van 2020 op een herstel van het momentum. CECIMO verwacht dat de groei van de investeringen in machines dit jaar halveert ten opzichte van 2018: 2,3% nog. Er wordt vooral gewezen op de risico’s voor de Europese auto-industrie die zich opstapelen. Deze sector is een van de grootste afnemers van de machine-industrie. Ook alle andere industriesectoren gericht op consumentenproducten vertragen op dit moment. Dit jaar zal de Europese machinemarkt waarschijnlijk langzamer groeien dan die in de VS en Azië.

Bilaterale overeenkomst met de VS

De afname van de wereldhandel, geopolitieke risico’s en disruptieve veranderingen in de supply chains drukken zwaar op de Europese werktuigmachinefabrikanten, zegt CECIMO. “Een sterke wereldhandel is absoluut noodzakelijk voor de ondersteuning van de industriële activiteiten in Europa en de hele wereld”, zegt Marcus Burton, voorzitter van het Economisch Comité van CECIMO. “Daarom moeten we alles op alles zetten voor een robuuste handelsrelatie met de VS. Een bilaterale handelsovereenkomst voor industriële goederen zou een mooi startpunt zijn.”

De Europese machinebouwers hebben hun wereldmarktpositie versterkt in 2018. Op de foto de Millturn M120 van WFL zoals deze vorig jaar op de IMTS werd getoond.

Robuuste groei Amerikaanse gereedschappenmarkt

Overigens zijn er deze week relatief positieve cijfers naar buiten gekomen over het investeringsgedrag van de Amerikaanse industrie. Vergeleken met een jaar eerder is het verbruik van snijgereedschappen in april van dit jaar in de VS licht gestegen, Met 1,3% ten opzichte van een jaar eerder. Over heel 2019 gemeten staat het verbruik al 6,7% hoger dan in dezelfde periode in 2018. “Het rapport over april weerspiegelt een erg robuuste markt, alhoewel het groeitempo lijkt af te zwakken”, aldus Phil Kurtz, president van het US Cutting Tool Institute. De oorzaken van deze afzwakking zijn de problemen bij Boeing met de 747 en de effecten van de handelsconflicten. “Als deze zaken in de komende maanden worden opgelost, kan 2019 opnieuw eindigen als een recordjaar.”

FOTO: de productie van spindels bij de DMG Mori vestiging in Pfronten.


Pin It on Pinterest