Made-in-Europe.nu
Mazak

De beste manier van verspanen bestaat niet

Mazak en Iscar hebben twee goed bezochte seminars georganiseerd. Tijdens Verspanen, zo kan het ook hebben de twee bedrijven de mogelijkheden van de nieuwe Iscar Logiq gereedschappen gedemonstreerd, onder andere op een Mazak Integrex. Op deze laatste machine werd onder andere chroomstaal gedraaid en gefreesd in een opspanning.

Na een eerste try-out bij een Mazak-klant in de Brainport Regio hebben Mazak en Iscar dit keer de beide seminars georganiseerd in de Mazak-vestiging in Houten. In totaal hebben een kleine honderd frezers en draaiers deelgenomen. Een aantal waar Job van Berkel, directeur Mazak Benelux, en Gerard Bogaarts, directeur Iscar Nederland, tevreden mee zijn. “Met een groep van vijftig verspaners kun je er een interactieve sessie van maken”, aldus Job van Berkel.

Mazak en Iscar tonen nieuwe mogelijkheden van programmeren, gereedschappen en machines

Hans Martens van Iscar lichtte de nieuwe gereedschappen toe.

Voorkom wildgroei aan gereedschappen

Hans Martens, productmanager bij Iscar, ging dieper in op de nieuwe Logiq gereedschappen voor zowel frezen als draaien. Zo kwamen onder andere de Logiq4Feed aan bod, een nieuw type hoge voedingsfrees die later onder andere werd ingezet om op de Mazak Integrex i-300 ST een chroomstalen product af te vlakken. Volgens de sales engineer van Iscar moet je als bedrijf vooral bewuste keuzes maken met elke gereedschappen je werkt. “De beste manier van bewerken bestaat niet. Vandaar de titel Zo kan het ook. In Nederland zijn er twee identieke verspanende bedrijven; ze hebben allemaal hun eigen manier van bewerken. Iedereen vindt zijn eigen weg.” Wildgroei in gereedschappen moet je evenwel voorkomen.

Snel programmeren met 3D Assist

Mazak demonstreerde niet alleen de Integrex en het verticaal bewerkingscentrum VTC 670, maar eveneens het snel en eenvoudig programmeren van een werkstuk met 3D Assist. Deze module zit in de nieuwe Smooth besturing. Hiermee kan men op basis van een STEP-file veel sneller en zonder risico op het overnemen van verkeerde waarden, een werkstuk programmeren. De software haalt de details uit het STEP-model. “Maar er bestaat geen magic button; je moet zelf beslissen welke cyclus je voor welk vlak kiest”, aldus. Wel toont de intuïtieve Smooth besturing tijdens het programmeren van 3D Assist alleen de knoppen en gegevens die op dat moment relevant zijn, bijvoorbeeld de gereedschappen voor een bepaalde bewerking.

Een van de demo’s op de Mazak Integrex was het draaien en frezen van een werkstuk in chroomstaal in één opspanning.

Mazak en Iscar willen het seminar Verspanen Zo kan het ook dit najaar herhalen in het Oosten van Nederland. Meer informatie vind je te zijner tijd op de websites van Mazak en Iscar. In Solutions Magazine van september kun je een uitgebreider artikel over het event lezen.

Pin It on Pinterest