Made-in-Europe.nu

EMAG Technologieforum: welke impact heeft e-mobiliteit op de industrie?

Tegen 2030 heeft nog slechts de helft van alle nieuwe auto’s een verbrandingsmotor. En de toename van car sharing stuurt de autofabrikanten naar andere verdienmodellen. Dat waren de kernboodschappen van de keynotesprekers op het EMAG Technologieforum. Hoe reageer je hierop als je in de automotive supply chain actief bent?

EMAG had het Technologieforum dit jaar helemaal gewijd aan de drie thema’s die momenteel de automotive industrie domineren: elektromobiliteit, autonoom rijden en big data. De onderliggende vraag: welk effect gaan deze veranderingen hebben op de auto-industrie, inclusief de toeleveringsbedrijven?

In 2030 helft van nieuwe auto’s elektrisch aangedreven

Hoe ziet de huisshow van EMAG er over elf jaar uit, als naar verwachting de helft van de auto’s een elektrische aandrijving heeft?

Car sharing verandert het verdienmodel

Want dat de auto-industrie drastisch gaat veranderen, staat voor professor Stefan Bratzel, oprichter en directeur van het Center of Automotive Management, niet ter discussie. Hij verwacht dat tegen 2030 nog slechts de helft van alle nieuwe auto’s een verbrandingsmotor zal hebben. Elektromobiliteit krijgt een steeds groter aandeel. Connectivity is een ander thema dat snel aan belang wint, aldus professor Bratzel. Dat maakt care sharing mogelijk. Dat is misschien wel een belangrijkere ontwikkeling. Want car sharing zet de verdienmodellen van de autofabrikanten onder druk; die gaan ingrijpend veranderen. Daarom moeten ze kennis op softwaregebied opbouwen en samen gaan werken met spelers in big data.

Milieuzones helpen e-mobility niet

Een van de keynotesprekers, professor Matthias Klingner van het Fraunhofer Instituut voor verkeers- en infrastructurele systemen had in elk geval een heldere boodschap aan de politiek. Die denkt vooral een verbieden. Milieuzones en rijverboden voor diesels zullen volgens hem de doorbraak van elektromobiliteit niet versnellen. Het is belangrijker om een allesomvattend mobiliteitsconcept te ontwikkelen. Hij denk dat onder andere aan intelligente aansturing van verkeersstromen, waarmee je ook emissies kunt verminderen.

De belangstelling voor het Technologieforum van EMAG was ook dit keer groot.

Maaktechnologie in het e-tijdperk

Na deze visies op de mobiliteit van het volgend decennium, konden de deelnemers aan het Technologieforum in parallelsessies de diepte in gaan welke maaktechnologie nodig zal zijn in het e-mobility tijdperk. Daarbij werd ingegaan op de verbetering waartoe digitalisering kan leiden, maar ook de mogelijkheden van additive manufacturing werden geschetst. Afgelopen jaar heeft EMAG nog een belang genomen in Gefertec, de Duitse start-up die 3D metaalprinttechnologie ontwikkelt. Gebruikers van CNC werktuigmachines moeten bij het thema industrie 4.0 een goede afweging maken van wat voor hun individuele bedrijf belangrijk is. Daarna moet je stap voor stap dit omzetten naar de praktijk. Die boodschap had professor Michael Zah van de TU München onlangs voor de deelnemers aan het EMAG Technologieforum 2019. Machinefabrikanten moeten nieuwe technieken zoals kunstmatige intelligentie gaan inzetten voor zaken als condition monitoring en predictive maintenance.

Live demonstraties

In de nieuwe productiehal van EMAG werden de live demonstraties gegeven, onder andere op multitechnologiemachines, die volgens de machinebouwer een rol zullen spelen in de productie van aandrijfcomponenten voor elektrische auto’s. Ook een thema als virtual reality kwam in de demonstraties aan bod. In de Themawelt op het forum ging het om elektromobiliteit, Industrie 4.0 oplossingen en complete productiesystemen.

EMAG wordt in Nederland vertegenwoordigd door Oude Reimer

Pin It on Pinterest