Made-in-Europe.nu
Norbert Kempf

Fastems MMS digitaliseert standalone CNC-machines

Fastems biedt de nieuwe release van de Manufacturing Management Software (Fastems MMS) ook als standalone versie aan. Maakbedrijven kunnen hiermee hun productieprocessen digitaliseren en een papierloze fabriek inrichten, zonder dat ze de Fastems automatiseringssystemen nodig hebben. “Het Agile Manufacturing System is de naadloze integratie van datasystemen en de machines”, zo zei Heikki Hallila, directeur Fastems Systems op het open huis.

Heikki Hallili noemt transparantie is een van de kernaspecten van het moderne productiebedrijf, dat agile produceert. Transparantie betekent elk moment van de dag inzicht in de status van de orders. In de nieuwe Fastems MMS release kunnen bedrijven zonder FMS-systeem hun productie digitaal aansturen via de applicatie work cell operations, een van de drie applicaties in de nieuwe release.

Fastems klant automatiseert productieplanning voor 24 CNC-machines

Digitale werkorders

“Ons MMS-platform was altijd een platform voor het aansturen van de geïntegreerde palletautomatisering. Dat is het met de nieuwe release niet meer”, aldus Haillila. Operators krijgen via deze applicatie voor een standalone cel aan de machine hun werkorders en instructies. Door stappen gereed te meden, wordt de productieplanning bijgewerkt. In deze toepassing hoeft de CNC-machine in principe niet eens gekoppeld te worden aan de planningssoftware. Gebeurt dit wel, dan ontstaan er veel meer mogelijkheden om realtime planning simulaties uit te voeren.

Norbert Kempf toont effect automatisering en digitalisering

Het open huis vond dit jaar plaats bij Norbert Kempf, een klant van Fastems die de productie vergaand geautomatiseerd heeft. Eind vorig jaar heeft het familiebedrijf het tweede FMS-systeem in gebruik genomen. In totaliteit beschikt de toeleverancier nu over 309 machinepalletplaatsen, meer dan 200 posities voor ruw materiaal en 24 laadstations. In totaliteit zijn er 3 CNC-draaimachines en 21 horizontale bewerkingscentra gekoppeld. Het hart van de installatie vormt het geautomatiseerd gereedschappenmagazijn, zoals directeur Steven Wolters het uitdrukt.

Het open huis vond plaats in de nieuwe hal, naast de 2e Fastemslijn die ondertussen volop onderdelen produceerde.

Elke CNC-machine heeft toegang tot 5000 gereedschappen

Verspreid over twee hallen, heeft Norbert Kempf de beschikking over 5.000 gereedschappen. Beide hallen zijn met een robot op een track met elkaar gekoppeld. “Alle gereedschappen zijn op elke machine beschikbaar, ongeacht in welke hal ze zich bevinden”, aldus Stefan Kemp, directeur-eigenaar en de architect van het automatiseringssysteem. Door het volledige proces te automatiseren, freest en draait hij complexe componenten voor onder andere de automobiel en hydraulische industrie in enkelstuks tegen de kostprijs van series. “Of klanten 10 of 100 stuks bestellen, we produceren alles tegen dezelfde prijs.” Proceszekerheid staat daarbij voorop. Automatiseren betekent volgens de metaalondernemer zorgen dat er geen fouten gemaakt kunnen worden.

18.000 verschillende producten automatisch plannen

De planning gebeurt geautomatiseerd, vanuit het Fastems MMS-systeem, aangestuurd door de bestellingen in het ERP-systeem. In het portfolio zitten 18.000 verschillende onderdelen. Dagelijks vinden er in de fabriek 1600 palletbewegingen plaats in het FMS-systeem, naast 800 transporten van de gereedschappen.

Halter CNC Automation was eveneens aanwezig op het Open House van Fastems. De Duitse markt is een belangrijke markt voor de aanbieder van eenvoudig te bedienen robotlaadsystemen.

In Solutions Magazine van september kun je een uitgebreid verslag lezen over het Open House van Fastems en hoe Norbert Kempf met een gelijk aantal medewerkers in enkele jaren zijn omzet verdubbeld heeft.


Pin It on Pinterest