Made-in-Europe.nu

Paul Horn integreert mini sensor in afsteekgereedschap

Paul Horn heeft tijdens de Technologiedagen 2019 een nieuw afsteekgereedschap gedemonstreerd voor het afsteken van titanium. Bijzonder is de sensor in het gereedschap, het Piezo Tool System. Dit meet realtime de allerkleinste krachten op het afsteekgereedschap. Het systeem is bedoeld voor microbewerkingen en zorgt voor meer proceszekerheid.

 

Gereedschapfabrikant Paul Horn viert dit jaar het 50-jarig bestaan. De jaarlijkse Technologiedagen kregen dit jaar dan ook een extra feestelijk tintje met terugblikken op hoe het een halve eeuw geleden begon. Het bedrijf is echter vooral met de toekomst bezig, zo blijkt. Want met het nieuwe steekgereedschap zet Paul Horn duidelijk een stap richting Industrie 4.0.

Pieze Tool System meet zelfs de geringste krachten op het gereedschap

 

Nieuwe geometrie

Allereerst is de WT-geometrie van de type 224 wisselplaat, die bij uitstek geschikt is voor titaan bewerken, ontwikkeld aan de hand van talloze simulaties. Deze geometrie zorgt niet alleen voor een zekere spaanbreking, maar eveneens dat met hogere voedingen kan worden gedraaid. De standtijd, zo laten praktijktesten zien, ligt 60% hoger dan bij de huidige steekbeitels voor titanium. Ze worden gemaakt in de kwaliteit IG35.

 

Kistler ontwikkelt miniatuur krachtsensor

Het bijzondere aan het nieuwe gereedschap is de sensor die de krachten op de plaat bewaakt. Deze is ontwikkeld in samenwerking met Kistler Gruppe. Paul Horn presenteerde het concept als uniek in de gereedschappenwereld, omdat de procesbewaking realtime gebeurt. Het PTS-systeem bestaat uit een krachtsensor die in het draaigereedschap geïntegreerd is. De zeer kleine piezo sensor meet zelfs de allerkleinste krachten en kan daarmee de CNC-draaier inzicht geven in de kwaliteit van het gereedschap. Een eventuele breuk wordt ook vroegtijdig herkend, zodat er minimaal uitval zal zijn in de productie.

 

Machine-onafhankelijk

Volgens de gereedschapfabrikant is het PTS systeem beter geschikt voor onder andere microbewerken, omdat de verspaningskrachten zeer gering zijn en systemen die het opgenomen vermogen van de hoofdspil meten, onvoldoende afwijkingen zullen vaststellen. Ook een akoestische meting levert onvoldoende resultaat. Het nieuwe systeem is compatible met de standaard gereedschaphouders van Paul Horn. Er hoeft niet ingegrepen te worden in de CNC-besturing en het systeem werkt machine-onafhankelijk.

In Nederland vertegenwoordigt Harry Hersbach Tools de Duitse gereedschapfabrikant.

 

 


1 comment

Pin It on Pinterest