Made-in-Europe.nu

ASML voert druk op supply chain verder op

ASML topman Peter Wennink ziet momenteel de grootste risico’s voor het hightech bedrijf in de toeleveringsindustrie. In het laatste kwartaal moet ASML 12 EUV machines uitleveren. Dat is 40% van het totaal aantal van 30 dat de chipmachinefabrikant dit jaar levert.

 

Om leveringen van EUV-machines bij te houden

ASML heeft opnieuw een goed kwartaal achter de rug. Zoals topman Peter Wennink vorig jaar al aangaf, is de EUV-technologie goed op stoom gekomen en zal dit machinetype een steeds groter deel van de omzet genereren. Goed nieuws voor de toeleveringsindustrie, maar die zal wel aan de bak moeten.

 

Grootste risico is de supply chain

De vraag naar dit type machine ligt dit jaar op 30 stuks. Momenteel kan ASML er maximaal 35 op jaarbasis bouwen. In een toelichting op de kwartaalcijfers zegt CEO Peter Wennink dat er 12 van deze EUV machines alleen al in het vierde kwartaal van dit jaar uitgeleverd moetn worden. “De vraag is er. Als je vraagt is er een risico, dan zou ik zeggen behalve in Q4 want dat legt druk op de supply chain. Als er een risico bestaat rond die 30 machine, dan is het een supply chain issue dat onverwacht opduikt.”

 

Levertijden moeten verder omlaag

De druk op de toeleveringsketen zal komende jaren verder oplopen. Want ASML heeft de doorlooptijd intern voor de systemen weliswaar al teruggebracht van 24 naar 18, dat vindt men eigenlijk nog steeds lang. In de conference call met analisten zei Wennink daarover dat men bezig blijft om doorlooptijden te verkorten en ook druk blijft zetten op de supply chain. Ook in de toeleverketen moeten de levertijden verder omlaag. Dat maakt eveneens duidelijk waarom ASML druk bezig is met het uitrollen van Model Based Definition (PMI). Deze manier van werken moet op termijn leiden tot meer efficiency ook in de toeleveringsketen.

FOTO: ASML

 


Pin It on Pinterest