Made-in-Europe.nu

Afnemende vraag auto- en halfgeleiderindustrie doet VDL pijn

VDL heeft niet alleen last van de dalende verkopen van auto’s. Ook in de halfgeleiderindustrie nemen de orders af, schrijft het bedrijf in een update over de eerste helft van 2019. Aan de kostenkant pakt de nieuwe CAO duidelijk nadelig uit voor de concurrentiepositie. VDL werkt desondanks aan uitbreiding van VDL Nedcar.

President-directeur Willem van der Leegte is tevreden over de resultaten, ondanks de omzetdaling. “De omzet en het resultaat ontwikkelen zich conform verwachting. Op basis van sterke fundamenten, zoals onze orderportefeuille, blijven we vol vertrouwen. We zijn echter waakzaam op veranderingen op de korte termijn als gevolg van economische en politieke ontwikkelingen.” De omzet in de eerste zes maanden van 2019 daalde 5% naar 2,9 miljard euro. Door het afronden van een aantal projecten steeg de winst licht naar 76 miljoen euro. Over heel 2019 verwacht de groep een lager resultaat.

Zorgen om concurrentiepositie door nieuwe CAO Metalelektro

Ook VDL Nedcar wordt geraakt door de problemen met de wereldwijde afzet van auto’s.

Groei vlakt verder af
Al met al denkt het management van VDL Groep dat de economie verder gaat afvlakken in de tweede helft van 2019. De auto- en halfgeleiderindustrie zijn de twee grootste markten waarin VDL actief is. En beide markten hebben last van de terugloop van het Chinese consumentenvertrouwen. “Dat heeft consequenties voor de verkoop van luxueuze Europese producten, bijvoorbeeld auto’s en alles waar een chip in zit”, aldus het management. Ook de Brexit en de Italiaanse problemen spelen parten. Daarnaast noemt het management expliciet de nieuwe CAO Metalektro. Deze heeft tot een duidelijke kostenverhoging geleid. Het VDL management is bezorgd om het effect hiervan op de concurrentiepositie van de Nederlandse hoogwaardige maakindustrie op middellange termijn, zeker in combinatie met het gebrek aan technische vakmensen.

VDL Nedcar voelt malaise auto-industrie
De totale VDL groep heeft last van een aantal externe ontwikkelingen, zoals de malaise in de automobielindustrie. Bij VDL Nedcar zit een deel van de pijn. Hier daalde de omzet met 262 miljoen euro doordat BMW minder auto’s in Born laat assembleren. Dat heeft, zo schrijft de groep in het persbericht, te maken met de emissienormen, mondiale handelsbetrekkingen en disruptieve ontwikkelingen, waardoor de auto-industrie in een turbulente tijd zit. En op die golfbewegingen gaat VDL Nedcar mee. Desalniettemin wil VDL de autoproductie uitbreiden. De groep praat op dit moment met meerdere partijen om auto’s in Born te assembleren. Blijkbaar verwacht men positieve resultaten, want onlangs zijn rond de fabriek in Born terreinen aangekocht. Ook is met de provincie Limburg de procedure gestart om de Nedcar fabriek te kunnen uitbreiden als de opdrachten daar aanleiding voor geven.

De vraag naar de elektrische bussen van VDL zorgt voor betere cijfers in deze divisie. (Foto’s: VDL)

Vraag naar elektrische bussen
Terwijl VDL Nedcar pijn lijdt door de snelle omschakeling naar elektrisch rijden, profiteert de busdivisie hier juist van. De orderportefeuille is in de eerste jaarhelft gestegen van 281 miljoen euro naar 405 miljoen, onder andere doordat de transitie naar elektrische openbaar vervoer-oplossingen zich voortvarend ontwikkelt. Alleen dit jaar verwacht het bedrijf ongeveer 500 elektrische bussen uit te leveren. De bussen die al rijden in Europa, hebben samen zo’n 35 miljoen kilometers afgelegd. Verwacht wordt dat de busdivisie dit jaar weer zware cijfers schrijft. Het modulaire platform, dat aanvankelijk voor busvervoer is ontwikkeld, wordt ook uitgerold naar andere duurzame transportconcepten.

Afname groei halfgeleiderindustrie zorgt voor krimp orderportefeuille

Afnemende vraag in halfgeleiderindustrie
De toeleveringsbedrijven van VDL zijn tot nog toe in 2019 winstgevend, maar de divisie heeft wel de orderportefeuille sterk zien krimpen: van 460 miljoen euro midden 2018 naar 411 miljoen euro deze zomer. Deze daling is volgens het management van VDL toe te schrijven aan de afnemende vraag in de halfgeleiderindustrie. Sterke groei is er daarentegen in de divisie Eindproducten. Hier is de orderportefeuille gegroeid van 217 miljoen euro midden 2018 naar nu 355 miljoen euro.

Foto: VDL heeft deze module voor de grootste telescoop in de wereld, de ELT in Chili, gebouwd.

Pin It on Pinterest