Made-in-Europe.nu

FutureTec gaat techniekonderwijs vernieuwen

Acht bedrijven, het Summa College, Brainport Industries College en Brainport Industries slaan de handen ineen en hebben FutureTec opgericht. Gezamenlijk gaan ze het techniekonderwijs vernieuwen en passende opleidingen ontwikkelen voor mensen die al in de verspanende industrie werken. FutureTec is gevestigd op de nieuwe Brainport Industries Campus.

Bedrijfsleven, onderwijs en Brainport Industries slaan de handen ineen

De acht leveranciers zijn DMG Mori, Ertec, CNC Consult, Renishaw, Mitutoyo, Heidenhain, Iscar en Haimer. Samen met het Summa College, Brainport Industries College en Brainport Industries vormen ze een coöperatie; de initiatiefnemers verbinden zich voor minstens vijf jaar aan FutureTec. “De huidige leden doen mee omdat ze overtuigd zijn dat het onderwijs anders moet”, legt Arold Moonen uit, projectmanager. De acht bedrijven richten in de verspaningsafdeling van het Summa College op Brainport Industries Campus, een volledig papierloze fabriek in.

Uitbreiding naar mechatronica en sheet metal
Zodra het partnerpaviljoen op het BIC klaar is, komen er meer machines te staan die gebruikt kunnen worden voor les- en trainingsdoeleinden. “Ook CNC-draaimachines. DMG Mori wil zelfs een hybride machine hier plaatsen, 5-assig frezen en 3D metaalprinten.” In dit partnerpaviljoen krijgt FutureTec de beschikking over 1.000 vierkante meter. “Daar gaan we de fabriek van de toekomst inrichten”, zegt Arold Moonen. Tegen die tijd worden soortgelijke corporaties gestart rond de thema’s plaatbewerking en mechatronica. Hiermee dekt FutureTec alle belangrijke competenties in de maakindustrie af.

FutureTec krijgt een definitieve plek in het partnerpaviljoen op Brainport Industries Campus.

Leven lang leren
FutureTec dient niet alleen om het mbo-onderwijs aantrekkelijker en meer bij de tijd te brengen. Arold Moonen: “Leven Lang Leren is een belangrijke pijler onder FutureTec. Hier kunnen bedrijven hun medewerkers laten scholen op het vlak van Industrie 4.0. Ze kunnen hier ook projecten neerleggen, waar studenten dan mee aan de slag gaan.” Techniekonderwijs voor volwassenen wordt dus eveneens een activiteit binnen FutureTec.

Over twee jaar zelfstandig
FutureTec krijgt een startsubsidie van de Provincie Noord-Brabant. Over twee jaar moet het zichzelf kunnen bedruipen met de opleidingsactiviteiten voor de industrie. Tijdens de officiële opening van Brainport Industries Campus in oktober presenteert FutureTec zich aan de buitenwacht. In de september editie van Solutions Magazine kun je een uitgebreider artikel over dit initiatief lezen.

Pin It on Pinterest