Made-in-Europe.nu

Investeren vanuit een langetermijnvisie

Bederft de economische onzekerheid het EMO-feestje in Hannover? Als je de laatste cijfers over de orderintake van de machinebouwers ziet, zou je dat misschien denken. Ongetwijfeld zal het sentiment het enthousiasme om nu te investeren, temperen. Maar eigenlijk is dat onterecht. Investeren zou je moeten doen vanuit een langetermijnvisie; omdat je kansen ziet en die wilt benutten. En nieuwe kansen doen zich altijd weer opnieuw voor.  

De realiteit is echter dat de Benelux ook heel wat project gedreven verspanende bedrijven telt. Daar hangen investeringen veel meer samen met het al dan niet doorgaan van nieuwe projecten. Op zich is daar niks mis mee. Met automatisering kunnen ze de investering wel terugverdienen. Maar als je ziet hoe snel de digitalisering in de verspanende industrie doordringt, kun je je wel afvragen hoe de sector gaat veranderen. De software wordt steeds intelligenter. Lees het artikel over de autonome CNC-machine waarvan op de EMO de eerste bouwstenen worden getoond.

In de nieuwe editie van Made-in-Europe Solutions Magazine lees je meer over de digitalisering en vind je voorbeelden van bedrijven die vanuit een langetermijnvisie investeren.

De digitalisering grijpt ook in in de bedrijfsprocessen. Het aantal online platformen waar inkopers hun supply chain uitbouwen, groeit. In deze editie van Solutions Magazine schetsen drie van deze platformen hoe zij het inkopen en toeleveren van CNC-maakdelen disruptief willen veranderen. De algoritmen berekenen razendsnel aan de hand van een CAD-model de kostprijs. Het gaat deze platformen erom in-efficiency uit de ketens te halen. Momenteel kost het – aldus een van hen – in de machinebouw gemiddeld € 12.000 om een order binnen te halen. Dat kan efficiënter, vinden zij.

Met hun platformen dwingen ze maakbedrijven hun efficiency in het gehele bedrijf te verbeteren. Dat is de realiteit. Bedrijven zullen al hun processen op orde moeten hebben. Dat schept kansen, zowel voor grote als kleine maakbedrijven. Zolang ze zich maar bewust zijn dat succes niet afhangt van één kunstje beheersen. En dan is het vanzelfsprekend om investeringen te benaderen vanuit een langetermijnvisie en deze niet te laten afhangen van sentiment.


Pin It on Pinterest