Made-in-Europe.nu

Brainport Industries Campus nu echt uit de startblokken

Met de officiële opening door koning Willem-Alexander is Brainport Industries Campus in Eindhoven officieel uit de startblokken. Meteen presenteerde en aantal partijen zich. De samenwerking tussen bedrijven, fieldlabs en onderwijs is al op gang gekomen, zo hoorde je vaak.


Hoe anders dan op een hightech manier kun je Brainport Industries Campus openen? Koning Willem-Alexander deed dat dan ook door robot te activeren die zijn handtekening in een coin aanbracht, die aan het eind van de officiële opening bij de ingang is geplaatst. De opening is een mijlpaal voor de hightech maakindustrie. Op zo’n 100.000 vierkante meter wordt hier de eerste Fabriek van de Toekomst gerealiseerd, waarbij ketenpartners onder één dak gehuisvest zijn en faciliteiten met elkaar delen. SDK Vastgoed wil uiteindelijk vijf van deze fabrieken realiseren.

Koning Willem-Alexander tijdens zijn rondleiding bij KMWE (Foto: Frank van Beek / SDK Vastgoed)

Futuretec krijgt vorm

Een van de partijen die zich gisteren presenteerde, is Futuretec. Hierin werken leveranciers aan de verspanende industrie en het Summa College samen om het techniekonderwijs voor de hightech maakindustrie naar een hoger niveau te tillen. Futuretec richt zich zowel op jongeren als op medewerkers van de bedrijven die bijgeschoold moeten worden om mee te kunnen in de Industrie 4.0 trend. “We laten zien hoe je structuur aanbrengt met Industrie 4.0 en hoe je papierloos kunt werken”, aldus John Kooning, directeur DMG Mori Nederland. De afgelopen maand zijn de eerste machines geplaatst. Studenten werken al met Hypermill CAM-software en komende weken worden er beeldschermen geplaatst, waarop iedereen realtime het orderverloop kan volgen. Die informatie komt direct uit het ERP-pakket. De papierloze fabriek gaat dan verder vorm krijgen. John Kooning vindt de manier waarop de partners in Futuretec Industrie 4.0 vormgeven passend bij de Nederlandse maakindustrie. “Niemand doet alle bestaande middelen de deur uit. Je moet oplossingen bieden die snel inzetbaar zijn en gekoppeld aan verschillende merken machines.”

Digital twin in de realiteit

In het fieldlab Flexible Manufacturing liet Siemens de meerwaarde zien van de digital twin. Een van de machines die Foxcon gebruikt voor de assemblage van Apple’s iPhones is nagebouwd en staat nu in Eindhoven. De machine is echter eerst volledig in 3D gebouwd met Mechatronic Concept Design van Siemens. Daarmee is de machine nog voordat ze gebouwd werd geoptimaliseerd. Ook alle PLC’s zijn in de digital twin geprogrammeerd en getest, waardoor de ingebruikname van de fysieke amper tijd vergde. De machine is gekoppeld aan Mindsphere.

K3D: merkbare vibe

Ook K3D presenteerde zich. Nog niet met de Metalfab1 van Additive Industries. Die konden de bezoekers wel live aan het werk zien via een videoverbinding. “De machine staat nog bij Additive Industries omdat onze ruimte pas in het eerste kwartaal van volgend jaar beschikbaar is”, aldus Luuk Wissink, CEO. Een team van K3D is wel dagelijks aanwezig op Brainport Industries Campus en de meerwaarde daarvan is merkbaar. “Je merkt nu al een positieve vibe doordat er zoveel partijen bij elkaar zitten.” Daardoor komt de samenwerking veel sneller op gang, merkt Luuk Wissink. Niet alleen de partijen die op de campus gevestigd zijn, maar alle maakbedrijven uit de hightech industrie kunnen bij K3D terecht om de mogelijkheden van 3D metaalprinten te onderzoeken en projecten te realiseren. De interesse voor additive manufacturing begint de laatste maanden toe te nemen, merkt men bij K3D. “Maar de beslissing daarna om de technologie echt te gaan inzetten, vergt nog steeds tijd.”

Zodra de ruimte voor K3D klaar is, komt de Metalfab1 naar de campus.

Lees hier een uitgebreid artikel over de plannen van Futuretec

Foto boven: missie geslaagd, de Brainport Industries Campus is officieel geopend (foto BIC / SDK Vastgoed)Pin It on Pinterest