Made-in-Europe.nu

Staan de freesmachines straks in de cleanroom?

Verschuift de verspaning voor de hightech industrie naar de cleanroom? Ja, zei 2-S directeur Henry van Haeff tijdens de Petrofer Innovationstage. Tijdens de innovatiedagen bij de Duitse producent van metaalbewerkingsvloeistoffen in Hildesheim, presenteerde hij de recente ontwikkelingen in de toeleveringsindustrie in de Brainportregio.


Nederlandse presentatie op Petrofer Innovationstage schetst uitdagingen voor hightech toeleveringsindustrie

Henry van Haeff van 2-S tijdens zijn presentatie bij Petrofer.

Industrie 4.0 en bewerkingsvloeistoffen

De Innovationstage bij Petrofer stonden in het teken van Industrie 4.0 en metaalbewerkingsvloeistoffen. Onder andere ZF Friedrichshafen presenteerde hoe de fabrikant van automatische versnellingsbakken met Petrofer het beheer en de controle van de metaalbewerkingsvloeistoffen vergaand heeft gedigitaliseerd. In de vorm van een app komt deze oplossing binnenkort ook voor andere klanten beschikbaar. Henry van Haeff: “Ook ASML wil tracebility; het wil weten met welke koelsmeermiddelen onderdelen gefreesd zijn en hoe de toestand van het bad toen was.”

Frezen en reinigen in de cleanroom

Volgens Henry van Haeff zijn Industrie 4.0 oplossingen hetgeen waar de toeleveranciers in de Nederlandse hightech industrie op zitten te wachten. Sensortechnologie om baden en de kwaliteit van de vloeistoffen te meten; cloudsystemen om qua analyses de diepte in te gaan. “Wij denken dat de verspaning over vijf tot tien jaar in de cleanroom plaatsvindt, omdat de eisen aan de technische reinheid van de producten steeds hoger komt te liggen”, aldus Henry van Haeff in zijn presentatie. Nu al reinigen sommige leveranciers de precisiedelen in cleanrooms, omdat anders de eisen niet gehaald kunnen worden.

Futuretec

Henry van Haeff ging in op de ontwikkelingen bij ASML en hoe kennisdelen in de Brainportregio essentieel is geworden om als supply chain aan de hoge eisen te kunnen voldoen. De samenwerking bijvoorbeeld binnen Futuretec helpt het niveau in de hele sector te verhogen. Petrofer is sinds kort een van de partners in Futuretec, het nieuwe scholingsinitiatief op de BIC campus. Carsten Mühl van Petrofer:  “We doen mee aan Futuretec omdat metaalbewerkingsvloeistoffen een sleuteltechnologie in veel toepassingen vormen. Ook aan onderdelen voor de elektronica-industrie worden hoge eisen aan het oppervlak gesteld. Elektrische auto’s zitten vol met chips. We moeten daaraan werken als koelsmeermiddelenfabrikant.”

Verbaasde reactie en bevestiging

De presentatie over de hoge eisen die ASML stelt en hoe de bedrijven in Brainport Eindhoven hiermee omgaan, wekte bij een aantal Duitse deelnemers verbazing. Daar leeft het beeld dat de complete chipsindustrie een Zuid-Aziatische aangelegenheid is. Nee dus, bevestigde een Duitse leverancier van filterinstallaties. “Wij hebben in de Brainportregio bij een klant een systeem geleverd dat deeltjes van 3 micron nog moet filteren. Toen we dat niet konden aantonen, bleek de luchtverontreiniging in de werkplaats de oorzaak te zijn.” Om dergelijke reinheidseisen te halen, moet de omgeving waarin er gefilterd wordt eveneens extreem schoon zijn. Frezen en reinigen in een cleanroom? Volgens deze deelnemer zeker niet ondenkbaar.

Petrofer en 2-S nemen in november deel aan de Precisiebeurs in Veldhoven


Pin It on Pinterest