Made-in-Europe.nu
DMG Mori

Vision vergemakkelijkt programmeren van Robo2Go

Automatisering is een van dé thema’s waar DMG Mori sterk op inzet. Het autonoom rijdend transportsysteem dat samen met Jungheinrich werd ontwikkeld, lijkt misschien voor sommigen iets voor de verre toekomst. De Robo2Go robotlader met vision voor aan een CNC-machine, is een oplossing die vrijwel direct inzetbaar is in veel bedrijven.


Liefst 29 van de 45 machines die DMG Mori op de EMO toonde, waren voorzien van automatisering. Vier oplossingen sprongen er uit. Dat waren de LPP 160, een lineair palletsysteem voor producten tot 8 ton; de PH-AGV 50 autonoom rijdend transportsysteem; Robo2Go Vision en de toepassing van de DMG Mori Digital Twin. Met deze laatste oplossing kan de ingebruikname van een nieuwe machine bij de klant tot wel 80% sneller dan zonder de digitale tweeling.

Robo2Go Vision
De Robo2Go Vision bij een CNC-draaimachine.

Visionsysteem op beladingsrobot

In de Beneluxmarkt zul je waarschijnlijk de nieuwe generatie Robo2Go het eerst bij verspanende bedrijven zien. Nog meer flexibiliteit is een van de uitgangspunten geweest bij de ontwikkeling van deze tweede generatie robotlaadsystemen. De robot is voorzien van een intelligente camera. “Dankzij de 3D camera herkenning kunnen we als werkstukdrager standaard Europallets gebruiken en hoeven we de materialen en de producten niet om te stapelen”, legt Harry Junger, directeur Gildemeister Drehmaschinen uit. Het ruwe materiaal kan gewoon op een pallet bij de machine worden geplaatst. Met de vision technologie herkent de robot de positie van elk werkstuk. Het teachen van een nieuwe opdracht kost minder dan 10 minuten, terwijl de werkstukken niet meer in een raster hoeven worden geplaatst.

DMG Mori ziet automatisering als een van de belangrijkste trends

Zijn AGV’s in de werkplaats de toekomst?

Wie goed rondkeek op de beurs in Hannover, zag veel AGV’s. Zijn de autonome transportsystemen de toekomst in de metaalindustrie? Bij DMG Mori is men daar van overtuigd, De nieuwe PH-AGV 50 is ontwikkeld samen met Jungheinrich, een van de vooraanstaande ontwikkelaars van heftrucks en andere interne transportoplossingen. Het volledig elektrisch aangedreven en autonoom rijdend transportsysteem kan gewichten tot 600 kilo handlen. De maximale afmetingen zijn 840 mm rond en 500 mm hoog. Omdat de bewegingen van de AGV volledig vrij programmeerbaar zijn, blijft de machine aan de voorkant vrij toegankelijk. Het palletmagazijn waar de pallets met daarop de producten worden opgeslagen, is vrij configureerbaar. Het hele systeem wordt aangestuurd door de LPS 4, de eigen hoofdcomputer die ook andere systemen aanstuurt.

DMG Mori PH-AGV 50
Het AGV systeem, ontwikkeld samen met Jungheinrich.

Werkstukken tot 8 ton automatisch handelen

In de Poolse fabriek in Famot zet DMG Mori het eigen LPP 160 pallethandling systeem in. Het lineaire palletmagazijn is ontwikkeld voor pallets tot 1600 bij 1600 mm en werkstukken met een maximale doorsnede van 2100 mm en een hoogte van 1400 mm. De belasting per werkstuk bedraagt maximaal 8 ton. In Famot zorgt dit systeem ervoor dat drie DMC 210 U duoBlock machines 24/7 kunnen draaien. De machinebouwer ziet voor dit palletsysteem vooral toepassingen in de automobielindustrie, aerospace en machinebouw.

Over de toepassing van de digital twin kun je in de volgende editie van Solutions Magazine meer lezen.


Pin It on Pinterest