De Unisign Unipro 5P stond onlangs centraal tijdens het open huis van Fraiponts in het Belgische Zonhoven. De CNC-verspaner is de enige in de Benelux die deze pendelmachine in deze uitvoering heeft, met rechts de 3-assige bewerkingsruimte en links de 5-assige unit.

Omzet weer op niveau 2007

Het familiebedrijf (tien medewerkers in totaal) is als toeleverancier actief in zowel de automotive, machinebouw, voedingsmiddelenindustrie en elektronicasector. Behalve de Unipro 5P gebruikt de verspaner een Univers 4000 en Univers 5 machine van de Nederlandse machinebouwer. De pendelmachine is de jongste investering, van vlak voordat enkele jaren geleden de crisis zich manifesteerde. “We hebben zwarte sneeuw gezien”, geeft Davy Fraiponts, de derde generatie in het bedrijf, toe. Dat ligt echter alweer in het verleden. “Sinds maart 2010 ontwikkelt de omzet zich steeds beter. Nu zitten we weer op het niveau van ons beste jaar ooit, 2007.”

Flexibiliteit

Davy Fraiponts vindt de Unipro 5P (investering enkele jaren geleden 450.000 euro) een machine die de nodige flexibiliteit brengt. “Wij willen snel reageren op vragen van klanten. Daarom ook drie Unisign machines, zodat we sommige stukken makkelijk op een andere machine kunnen maken als dat nodig mocht zijn. De pendelmachine zorgt voor flexibiliteit doordat je aan de ene kant kunt opspannen terwijl aan de andere kant verspaand wordt.” Wil je optimaal gebruik maken van deze combinatie, dan moet je wel de goede balans zien te vinden tussen stukken die drie-assig bewerkt moeten worden en de 5-assige delen.

Onbemand zonder robot

Fraiponts werkt in twee ploegen. Geautomatiseerd is er nog niet. Maar door slim de mogelijkheden van het lange bed van de Unipro 5P (3000mm, toerental 12.000 t/m en voeding maximaal 30 m / min), kun je toch een flink aantal uren onbemand verspanen. “Door vier klemmen op de tafel te zetten voor kleinere producten, kunnen we toch langer onbemand doorwerken ’s avonds.” Vier stukken met een bewerkingstijd van anderhalf uur betekent al een flink deel van de derde post dat de machine kan draaien. De seriegroottes die de CNC-verspaner uit Zonhoven momenteel produceert, maken robotbelading nog niet nodig.

Luchtvaartindustrie

De Belgisch-Limburgse toeleverancier verspaant veel aluminium. Zo’n 13 ton jaarlijks. Samen met de klanten neemt men ook een stuk engineering en ontwikkeling voor z’n rekening, om de producten te optimaliseren. Davy Fraiponts wil in de toekomst zijn werkterrein deels verleggen naar de luchtvaarttoelevering, vooral omdat men zoveel aluminium verspaant.

 

Het open huis bij Fraiponts vond plaats in het kader van de Made in Limburg dag, een initiatief in Belgisch Limburg om kleinere en middelgrote ondernemingen meer voor het voetlicht te brengen. De verspaner kreeg een kleine 600 bezoekers over de vloer.

 

 

 

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest