DMG presenteert op de EMO in Hannover een DMU 60 eVo machine met een geïntegreerde frees-draaitafel. Deze wordt voorzien van een torque-motor (in de C-as) zodat op deze 5-assige machine draaibewerkingen mogelijk worden. Dat heeft de machinebouwer aangekondigd tijdens een seminar over 5-assig frezen in Veenendaal. De FD-tafel zal zo’n 1000 omwentelingen per minuut kunnen maken. In deze draai-freesuitvoering wordt de machine ook voorzien van een nieuwe spindel.
Druk bezocht seminar

DMG heeft samen met een aantal partners afgelopen week twee keer een uitverkocht seminar over 5-assig verspanen georganiseerd. Beide dagen waren telkens meer dan 40 Nederlandse en Belgische verspaners naar Veenendaal gekomen om stap voor stap meegenomen te worden in de productie van een ventielblok op een DMU 60 eVo. Het Duitse Tebis name de CADCAM programmering voor haar rekening. Hagro toonde wat mogelijk is met de nieuwe freesgereedschappen van LMT, Harry Hersbach Tools liet de speciale gereedschappen van Paul Horn zien en Heidenhain belichtte de besturingstechnische aspecten van 5-assig verspanen. Het Duitse Haimer liet zien wat het effect is van goed gebalanceerd gereedschap.

Frezen en draaien

Tijdens deze twee dagen gaf DMG alvast een voorproefje van wat op de EMO te zien zal zijn. De FD-tafel (frees-draaitafel) vergroot de veelzijdigheid van dit 5-assig bewerkingscentrum. Hoewel de basis van de machine gelijk blijft aan de DMU 60 eVo, wordt deze op cruciale punten wel aangepast. Zo is de cabine versterkt. Ook is er een automatische balansbewaking geïntegreerd, die niet alleen vooraf beoordeelt of het werkstuk goed genoeg is gepositioneerd voor de draaibewerking maar ook tijdens het draaien zelf dit blijft bewaken. Wordt de onbalans te groot, bijvoorbeeld doordat aan een zijde teveel materiaal is verspaand, dan stopt de machine. Verder krijgt de machine met FD-tafel een andere spindel. De klemming voor het draaigereedschap zit in de spindel, waardoor de verspaningskrachten door de klem worden opgevangen en niet onnodig de lagers van de spindel belasten. Qua software toont DMG samen met de Duitse CADCAM-ontwikkelaar Tebis en Berckhof speciale programmeersoftware voor deze frees-draaimachine. Hierin is niet alleen freestechnologie geïntegreerd, maar ook alle draaitechnologie. Daardoor kan je met één pakket zowel het draaien als frezen volledig afdekken. De machine wordt in het 4e kwartaal van dit jaar leverbaar.

Palletwisselaar

Een andere noviteit die in Hannover op de DMG-stand te zien zal zijn, is een palletwisselaar voor de DMU 60 eVo lineair. Deze is geschikt voor pallets tot 500 bij 500 mm, die in 10 seconden gewisseld worden. Omdat de tafel een 4-kanaals draaidoorvoer krijgt, kun je boven op de basispallet kleinere pallets klemmen. Door zo te stapelen kun je op een basispallet bijvoorbeeld 2 producten opspannen. Deze palletwisselaar zal eveneens in het laatste kwartaal van 2011 op de markt komen.
Lees meer over 5-assig frezen op de DMU 60 eVo in het augustus digimagazine, met uitgebreid aandacht voor gereedschapkeuze, het belang van balanceren van gereedschappen en de programmering. Schrijf u hier in en ontvang het digimagazine gratis.

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest