Mori Seiki en DMG willen hun sales- en serviceactiviteiten in de meeste Europese landen, waaronder de Benelux, bundelen in een gezamenlijke onderneming, NewCo. Deze zou gevestigd worden in Zwitserland. Duitsland blijft vooralsnog hierbuiten.

Dat schrijven enkele Duitse en Oostenrijkste redacties, waarbij ze zich baseren op een aanvraag die Mori Seike, Gildemeister en CNC Profi Maschinen-Handels-GmbH begin deze maand hebben ingediend bij de Oostenrijkse mededingingsautoriteit, de Bundeswetbewerbbehörde (BWB). CNC Profi Maschinen-Handels is momenteel de Oostenrijkse importeur van Mori Seiki machines, dat in het Alpenland ook het Nederlandse Style High Tech vertegenwoordigt. Een deel van de activiteiten zou naar het nieuwe Zwitserse bedrijf gaan. Onlangs heeft Mori Seiki deze importeur overgenomen.

 60-40 verhouding

Gildemeister zou, aldus de mededeling door de BWB, 60 procent van de aandelen van Newco in handen krijgen, Mori Seiki de overige 40 procent. De activiteiten van Gilde Meister en Mori Seiki in Duitsland zouden geen onderdeel uitmaken van het plan. Eind juli loopt de termijn af waarbinnen bezwaar tegen deze voorgenomen fusie kan worden aangetekend.

 Duitsland onbeslist

Eerder hebben de twee machinebouwers hun verkoopactiviteiten al in andere landen gebundeld. Tijdens de EMO 2009 in Milaan zei Gildemeister topman Rüdiger Kapitza nog dat de beslissing over wie van de twee fabrikanten de lead neemt op de Duitse markt, nog lang niet beantwoord was. Toen gaf hij aan dat dit op zijn vroegst in 2010 duidelijk zou zijn. Het bericht van de Oostenrijkse mededingingsautoriteit suggereert dat de discussie nog altijd loopt. Mori Seiki is de grootste aandeelhouder in het beursgeboteerde Gildemeister. Kapitza voorspelde twee jaar geleden nog dat de lucht ijler zou worden voor de machinebouwer en dat het voor een aantal fabrikanten moeilijk zou worden om te overleven.

 

DMG Benelux

Landré (vertegenwoordiging Mori Seiki)

 

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard”] [tweetmeme style=”compact”]

Geef een reactie

Pin It on Pinterest