[google_plusone size=”standard”] Hembrug Machine Tools heeft exclusieve licentierechten verworven van Loxham Precision, een Brits bedrijf dat een proces in huis heeft voor het ultra precies free form slijpen van grote optieken. Hembrug is al eerder betrokken geweest bij de bouw van een eerste prototype van deze machine. Ondertussen ontwikkelt de Nederlandse machinebouwer samen met het Fraunhofer IPT in Aken ook de integratie van een polijstunit op de Mikroturn harddraaimachine.

Doorlooptijd sterk verkort

Loxham Precision is ontstaan uit rsearchactiviteiten van Cranfield University. Het heeft de patenten van de BoX® ultra precisie free form slijpmachines voor grote optieken. Hembrug gaat deze machines onder eigen naam op de markt brengen. De machine maakt gebruik van olie-hydrostatische lageringen zowel voor de roterende en lineaire assen als voor de slijpspil. Alle lineaire assen worden aangedreven door de nieuwste generatie lineaire motoren. De BoX® kan tot 200 mm3/sec wegslijpen, waardoor de totale slijptijd van een optisch segment van 1,5 meter doorsnede van een paar honderd uur tot 20 uur wordt verkort. Door de hoge precisie, stijfheid en demping, mogelijk gemaakt door de hydrostatische componenten, blijven de beschadigingen onder het oppervlak (zgn.sub surface damage SSD) tot 3-5 micrometer beperkt. Een lage SSD waarde biedt vergaande voordelen in de daaropvolgende polijstbewerking. De polijsttijd van grote optieken kan daardoor met een factor 10 worden verkort. De BoX® slijpmachine levert hiermee een oplossing voor de gehele procesketen van grote optieken en opent de weg naar een nieuwe generatie free form optieken met een ongekende nauwkeurigheid. Met het prototype van de BoX® zijn intussen al meerdere grote optieken geproduceerd, waaronder een aantal 1,5 meter segmenten voor de ESO Extreme Large Telescope. Dit prototype is in samenwerking met Hembrug Machine Tools gebouwd.

Logische uitbreiding

Robert Nefkens, algemeen directeur van Hembrug Machine Tools, ziet de  licentieovereenkomst als een middel om de product portfolio van de machinebouwer verder uit te breiden. Het gebruik van hydrostatische componenten om een hoge stijfheid en nauwkeurigheid te verkrijgen, is voor de Nederlandse machinebouwer al langer standaard. De eerste machine voor het slijpen zal naar verwachting eind 2012 worden opgeleverd.

Polijsten op Mikroturn

Hembrug Machine Tools werkt al jaren intensief samen met onderzoeksinstellingen in verschillende Europese landen. Zo is recent bij het Fraunhofer IPT in Aken een studie naar de integratie van een polijstspindel in de Mikroturn 100 afgerond. Essentieel in dit project was om het polijsten van supernauwkeurig gedraaide delen te kunnen automatiseren en op de draaimachine te laten plaats vinden. Het onderzoeksproject in Aken heeft uitgewezen dat dit technisch kan.

Meer hierover in het augstusnummer van het digimagazine. Neem hier een gratis abonnement.

 

Meer informatie

Hembrug Machine Tools 

 

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”] [google_plusone size=”standard”]

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest