Van een echte doorbraak van de hexapod is nooit sprake geweest. Toch blijft het bijzondere assenstelsel zijn specifieke toepassingen vinden. Op de GIFA liet de Duitse machinebouwer Janke onlangs een robotcel zien voor het los slijpen van het gietstuk van de opkomers en aangiettap. Op de EMO in Hannover lanceert ICON de Tripod 700S op een bewerkingscentrum voor frezen, boren, slijpen en polijsten.

Robotcel voor gietdelen

Lang geleden op een EMO werd de hexapod gelanceerd als een wereldprimeur die het bestaande aandrijfconcept in machines zou gaan vervangen. Dat is tot nog toe slechts mondjesmaat gebeurd. Janke maakt in de robotcel voor gieterijen dankbaar gebruik van de extreme versnellingen die dit assenstelsel biedt. In de cel zijn liefst twee hexapod robots geplaatst, met elk een eigen slijpschijf om motorblokken snel te scheiden van de nog aanwezige aangiettap en opkomers. Door de extreem hoge versnelling van de hexapod robot, slaagt Janke erin om binnen 25 seconden een motorblok volledig af te werken. Dee robotcel is voorzien van een wisseltafel, zodat terwijl een blok wordt bewerkt, de bediener het andere kan plaatsen. In de bewerkingscel zelf is een twee-assige positioneerunit geïntegreerd, zodat het gietdeel in de optimale positie kan worden gepostioneerd. Eventueel levert Janke de robotcel met een automatische gereedschapwisselaar voor als er meerdere verschillende gietstukken in bewerkt moeten worden.

ICON op EMO

De Zwitserse machinebouwer ICON toont de Tripod 700 S op de EMO, van 19-24 september in Hannover (hal 17, stand D82). Ook hier gaat het om het bewerken van een cilinderblok, nu echter meer precies om het frezen, boren en slijpen. ICON heeft een licentie van de Zweedse ontwikkelaar van de Tripod, die uit drie assen bestaat. De Zwitsers zijn erin geslaagd om het enige nadeel van dit concept, de geringe stijfheid, aan te pakken. Een speciale brugmodule is voor twee van de drie assen de ophanging, terwijl de derde as aan de machine verankerd is. Dat zorgt voor voldoende stijfheid van het geheel. ICON toont de Tripod 700 S is een bewerkingscentrum met een Siemens 840 D sl besturing. De machine is modulair opgebouwd: het deel met de Tripod is telkens gelijk, de klant kiest vervolgens welke technologie hij wil: boren, frezen of slijpen. Verder is er nog keus tussen een lineair verplaatsbare tafel of een rondtafel. Om warmte uit de bewerkingsruimte weg te houden, heeft ICON de aandrijving van het assenstelsel zo ver mogelijk naar buiten geplaatst. De Zwitserse machinebouwer wil op de EMO vooral laten zien welke vrijheid het werken met zo’n assenstelsel geeft. Volgens ICON kan de opstelling qua flexibiliteit concurreren met onder andere een industrierobot die freest, maar is de nauwkeurigheid aanzienlijk beter.

 

Meer informatie

Janke

ICON

Geef een reactie

Pin It on Pinterest