De invloed van gereedschappen op de totale productiekosten van een verspaand deel worden nogal eens onderschat, denkt Frank Stäbler, hoofd Tool Management en Werkzeuglogistik bij Mapal Dr. Kress AG in Aalen (D). Slecht voorraadbeheer van gereedschappen, op de verkeerde plek terugleggen of om andere redenen zoeken naar gereedschappen, reduceert de beschikbaarheid van de machines. “Precies op dat aspect richt zich smart toolingservice”

EMO: ook dienstverlening

Mapal toont de oplossingen op dit vlak op de komende EMO. De EMO 2011 in Hannover (19-24 september) legt extra  nadruk op de betekenis van dienstverlening in de verspanende industrie. De Duitse machine- en gereedschapfabrikanten beseffen dat het steeds meer gaat om het totaal concept: product en dienst. Niet voor niets is het thema van de EMO 2011 Gereedschapmachines en meer.

Maak proces inzichtelijk

De eerste voorwaarde om de gereedschaplogistiek te verbeteren, is volgens Stäbler,  de bereidheid het proces inzichtelijk te maken. Geheimzinnig doen helpt hier niks. Transparantie is een voorwaarde voor efficiencyverbetering. Bij Mapal Dr. Kress merkt Frank Stäbler dat deze bereidheid groeit. De openheid richting de gereedschappenleverancier neemt toe. Dan pas, zegt hij, kun je als gereedschappenfabrikant oplossingen voorstellen. Mapal gaat hierin ver, zelfs tot en met een cost-per part oplossing, waarbij dus in serieproductie de gereedschapkosten per verspaand deel worden berekend.

NC-programma’s

Stäbler merkt dat vooral in Aziatische en Oost-Europese bedrijven de vraag naar dit soort tooling service toeneemt. Daar willen de klanten meer dienstverlening, op zowel logistiek vlak, voorraad beheer als zelfs het voorinstellen van gereedschappen. In een voorbeeld uit zijn eigen praktijk blijkt zelfs dat klanten zover gaan, dat ze niet alleen gereedschappen en spanmiddelen van hun leverancier verlangen, maar zelfs ook NC-programma’s. Serviceverlening heeft zich ook in de verspanende industrie genesteld.

 

Meer informatie

Mapal staat in hal 4 D15

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest