Normaal gesproken wil je tijdens het frezen exact de positie en geometrie van het werkstuk meten. Deze informatie is echter niet altijd beschikbaar. Adaptief frezen is dan noodzakelijk. Dit kan in een aantal gevallen tot een hogere productiviteit leiden, omdat je minder gaat luchtfrezen of omdat minder complexe opspanmiddelen nodig zijn.

Grote composieten werkstukken, bijvoorbeeld voor vliegtuigen, laten zich niet gemakkelijk positioneren, tenzij je bereid bent veel tijd en geld uit te geven aan opspanmiddelen. En wie wel eens gietdelen freest, weet dat je om op safe te spelen de eerste freesbanen ruim programmeert, met als gevolg vaak veel luchtfrezen. “Voor al deze toepassingen wil je eigenlijk een adaptief systeem, dat zichzelf aanpast aan de werkelijke positie van het werkstuk omdat de uitgangspositie variabel is”, zegt Peter Dickin van Delcam.

Freesbanen aanpassen

De CADCAM-ontwikkelaar biedt het adaptief frezen nu aan in de software. In plaats van grote, onnauwkeurig gevormde delen exact te positioneren, gaat men het werkstuk meten en de geprogrammeerde freesbanen daaraan aanpassen. Delcam zet bij het adaptief frezen verschillende technieken in die ook los van elkaar gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld On Machine Verification, de online meettool van Delcam, dat zowel als onderdeel van adaptief frezen kan worden gebruikt maar ook als stand alone pakket.

Eurofighter

Een van de succestoepassingen van het adaptief frezen is het stuurvlak van de Eurofighter Thyphoon bommenwerker, een component die uit titaan wordt gefreesd en 2,2 bij 1,1 meter groot is. De totale productietijd van het deel  werd liefst 60 procent verminderd door het adaptief frezen. De kwaliteit was in de oude werkwijze afhankelijk van de nauwkeurigheid waarmee de operator het stuk opspande, een tijdrovend proces. Nu wordt het stuk vacuüm opgespannen. Met de NC Partlocator adaptieve freessoftware, ontwikkeld door Delcam en Metrology Software Products Ltd, is een exacte opspanning niet meer nodig. De uitlijning gebeurt volledig virtueel. Inmiddels zijn er met adaptief frezen meer dan 700 stuurvlakken gefreesd.

Digimagazine

In de volgende digimagazine staat een uitgebreider artikel over adaptief frezen en hoe Delcam samen met enkele Europese partners nauwkeurig frezen met de robot mogelijk maakt. Ook ander nieuws over verspanen voor de luchtvaart, een thema op de EMO, komt aan bod. Neem hier een gratis abonnement.

 

Meer informatie

Delcam

Geef een reactie

Pin It on Pinterest