Fred Wolters van Wolters Metaaltechniek hoopt dit jaar echte innovaties op de EMO te zien. “Op verspaningsgebied is er eigenlijk de laatste jaren weinig nieuws gekomen. Echt nieuws zou voor ons zijn als de laser in de machine een alternatief is voor de zinkvonkmachine. Of een oplossing om sneller keramiek te verspanen.”

Laatste investering

Eind vorig jaar heeft de verspaner van hoogwaardige fijnmechanische componenten, lid van Dutch Precision Technology, nog geïnvesteerd in een DMU 50 Eco, de instap vijfassige machine van DMG. Normaal zet je dergelijke machines in voor het meer seriematige werk, dat je liefst onbemand maakt. Fred Wolters en zijn team hebben deze machine juist gekocht voor de enkelstuks en prototypes. “We zagen dat de andere 5-asser vol liep, waardoor we orders voor prototypes en enkelstuks moesten laten lopen. Daarom hebben we zo’n eenvoudige 5-assige machine erbij gekocht.”

EMO bezoeklijstje

Als de Gelderse metaalondernemer straks over de EMO loopt, gaat hij opnieuw naar een 5-assige machine kijken. Machinebouwers die hij zeker wil bezoeken, zijn Hermlé, GF AgieCharmilles, Fehlmann, maar ook enkele Taiwanese en Koreaanse merken. Met name machinebouwers uit deze laatste twee landen bieden tegenwoordig goed geprijsde 5-assige machines aan, weet hij. “De nieuwe 5-assige bewerkingscentra zijn aantrekkelijker geprijsd en met de kleiner wordende series hou je zo je omsteltijden kort.” Want net als de meeste verspaners, worden de 5-assige machines bij Wolters Metaaltechniek vooral gebruikt voor het bewerken van vijf vlakken in één opspanning. Op het CADCAM-systeem zit wel een module voor het programmeren van een 5-assige simultane bewerking, in de praktijk wordt die nauwelijks gebruikt.

Organisatie optimaliseren

Verder wil Fred Wolters zich oriënteren op de draaibanken. Of er nog tijd overblijft om de aanbieders van CADCAM-systemen te bezoeken, is de vraag. “Dat is niet onze eerste prioriteit. Op hoofdlijnen kunnen de pakketten allemaal hetzelfde zijn. Als je eenmaal geïnvesteerd hebt in postprocessoren en opleiding, stap je niet snel over.” Bij Wolters Metaaltechniek werkt men met CAMworks, geïntegreerd in Solidworks voor het tekenwerk. Fred Wolters is zich er wel van bewust dat je juist in het optimaliseren van de processen winst kunt boeken. Productiviteit hangt niet alleen van de snelle machine af. “De hard- en de software vind je op de EMO, maar je kunt in je bedrijf ook veel doen om de boel beter te organiseren. Procesoptimalisatie, om je programma sneller van het CAM-systeem naar de machine te krijgen. Misschien loop ik daarvoor ook nog tegen iets aan op de EMO.”

 

Meer informatie:

EMO 2011

Wolters Metaaltechniek

Dutch Precision Technology

 

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard”]

Geef een reactie

Pin It on Pinterest