De Zwitserse spindelfabrikant Fischer Precise toonde op de EMO een spindel ingevroren in een blok ijs. Daarmee wil de spindelfabrikant het belang van het koelen van de spindelrotor benadrukken. Alleen daarmee blijf je langdurig supernauwkeurig frezen en je verhoogt de productiviteit doordat de spindel sneller op bedrijfstemperatuur is en weer afgekoeld is na het verspanen. Nieuw is het CSC concept.

30 graden verschil

Een test van een spindel met en zonder rotorkoeling, laat grote verschillen zien. Zonder deze koeling kan er een temperatuurverschil van 30 graden ontstaan tussen de temperatuur van de spindelrotor en het koelsmeermiddel van de machine. Omdat de warmte niet wordt afgevoerd, kan de temperatuur van de rotor oplopen tot meer dan 50 graden C. Met de gepatenteerde koeling ontstaat er maximaal 5 graden verschil in temperatuur tussen spindel en koelemulsie.

Spancilinder geïntegreerd

Fischer heeft de spindel met rotorkoeling enkele jaren geleden geïntroduceerd. Inmiddels zijn er meer dan 1000 spindels van dit type verkocht. Recent is een nieuwe generatie geïntroduceerd: Compact Shaft Cooling. Hierin is de spancilinder voor het gereedschap in de as van de spindel geïntegreerd. Bij de gereedschapwissel vloeit de kracht nu in de as. Daardoor kan een speciale oplossing om de spindellagers te ontlasten, achterwege blijven. Door de integratie in de spindelrotor wordt het geheel compacter en weegt minder zwaar. Dat komt volgens Stefan Schneider, hoofd ontwikkeling, de dynamiek van de machine ten goede.

Meer informatie
Fischer Precise

Geef een reactie

Pin It on Pinterest