Voor één gietstuk een model ontwikkelen is tot nog toe ondenkbaar geweest. Maar wat doe je met al die producten uit een ver verleden die aan vernieuwing toe zijn? Voxeljet, fabrikant van machines om zandvormen voor de gietindustrie te printen, toonde onlangs een mooi voorbeeld hoe nieuwe technologie gecombineerd kan worden met een van de oudste metaaltechnieken: gieten. Bijzonder is dat voor het eerst bij het 3D printen een anorganisch bindmiddel is gebruikt. Hiermee haken Voxeljet en Hüttenes Albertus aan op de trend naar groene gietproducten.

Cilinderkop vernieuwen

Mag het even dat na een ritje Parijs-Peking met een Alvis Speed 20 SA, een Britse auto uit de jaren dertig, de cilinderkop aan vervanging toe is. Om die te maken, hebben Volxeljet en Hüttenes Albertus, producent van chemicaliën voor gieterijen, de oude cilinderkop eerst gescand met 3D scanners, daarna zijn deze data verwerkt tot een CAD-model en vervolgens heeft Voxeljet op een van de 3D zandvormprinters de kernen en zandvormen voor het gieten geproduceerd. De gietvormen zijn geprint met het zand met anorganisch bindmidde. Dit materiaal kan zonder enkele modificatie gebruikt worden op de Voxeljet-printers. Voxeljet-directeur Ingo Ederer: “Tot nog toe konden anorganische bindsystemen alleen in de serieproductie worden ingezet. Voor ons was het belangrijk de ecologische en technologische voordelen ook te ontsluiten voor de addtive manufacturing processen. Nu kunnen ook de fabrikanten van kleinserie producten en prototypes van dit nieuwe, milieuvriendelijke systeem profiteren.”

Voordeel bij gieten

Het voordeel van het anorganisch systeem is dat het tijdens het gieten niet verbrandt. Evenmin komen er schadelijke emissies vrij. Ook de typische geur die je normaal bij gieten ruikt, blijft achterwege. Verder is de 3D printvorm heel goed bestand tegen de inwerking van de gietmassa, wat een hoge maatvastheid garandeert.

3D Printing Event

Op 25 oktober vindt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven het 3D Printing Event plaats. Tijdens dit evenement, bestaande uit een beurs, een seminar en een design competie, wordt het 3D printen van meerdere kanten belicht. Thema is het 3D printen thuis. Deze ontwikkeling zal ook effect hebben op de waardeketens in de maakindustrie. Bezoek aan de beurs op 25 oktober is gratis; deelname aan het seminar kost 95 euro (excl. BTW). Made-in-Europe.nu geeft twee gratis toegangskaarten weg. Heb je interesse? Stuur dan voor 1 oktober een e-mail met je naam en adres naar info@made-in-europe.nu. Vermeld in de onderwerpregel 3D printing event. Begin oktober maken we bekend wie de gratis toegangskaarten krijgt.

 

Meer informatie

Voxeljet

Hüttenes Albertus

Palio (Nederlandse vertegenwoordiging van Voxeljet)

3D Printing Event

 

 

 

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”] [google_plusone size=”standard”]

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest