Ad Busio bij de Taian Haiwei draaibank: besparen op je afschrijving

Chinese machinebouwers leren snel. Daar is Ad Busio, metaalondernemer én nu ook machine-importeur, inmiddels van overtuigd. Sinds kort distribueert hij de machines van het Chinese merk Taian Haiwei in Europa. Met een lage afschrijving per uur kun je ook in slechte tijden nog geld verdienen, is zijn devies.

Verspaners worden dienstverleners

Ad Busio heeft in zijn machine- en reparatiebedrijf veel werk zien wegvloeien naar onder andere Azië. “Als verspaner zijn we dienstverlener geworden”, vat hij de ontwikkeling samen. “Snel leveren. Hoogwaardig werk aankunnen. Daarmee kun je in Europa nog werk hebben.” Deze ontwikkeling – en een order voor afsluiters voor een Russische olieleiding die niet door is gegaan – heeft hem zelf naar China gebracht. Daar is hij in contact gekomen met de machinebouwer Taian Haiwei CNC Machinery, een machinebouwer met vele jaren ervaring en ambities. “Men wil exporteren naar het Westen, naar Europa. Daarvoor breiden ze flink uit. De Chinezen beseffen dat ze enkel met kwaliteit machines in Europa kunnen verkopen.”

Europese impuls

De machines zoals deze onlangs op de EMO voor het eerst in Europa getoond werden, zijn gebouwd met de nodige inbreng van Ad Busio. Regelmatig reist hij naar China om aanwijzingen te geven aan de fabrikant. “Een week lang ben ik gaan meewerken met de vakmensen op de vloer. Aanwijzingen geven wat beter moet. Ze leren snel, merk ik.” De huidige machines, zoals de kleine draaibank die Taian Haiwei onlangs op de TIV in Venraij toonde – en die in november op de Metavak te zien is – voldoen voor Busio aan de eisen van Europese klanten wat betreft stabiliteit en nauwkeurigheid. “De machines worden met Siemens 802Dsl besturing geleverd (als optie is een Fanucbesturing mogelijk); alle elektrische componenten komen uit Europa; kogelomloopspindels en lagers zijn van Japanse makelij; de geleidebanen zijn hard geslepen.”

Voldoende nauwkeurig

Ad Busio heeft de draaibank in zijn eigen bedrijf getest, net als andere machines uit het programma van de Chinese fabrikant. In staal draaien met 11 mm voorzet en een voeding van 0,7. “De stabiliteit van deze machines is goed omdat de bed-breedte verhouding goed is”, zegt Busio. En dat geldt volgens hem ook voor de andere machines van Taian Hawei. De toleranties waarbinnen je kunt werken, zijn voldoende voor de Europese normen op dit vlak, binnen enkele honderdste millimeters.

Met een lage afschrijving per uur kun je hier nog geld verdienen, ook in slechte tijden

“Het enige dat beter moet aan de machines, is het lak- en plaatwerk. Dat hebben ze al verbeterd, maar het moet nog strakker. De nieuwe generatie is alweer beter. Je ziet de fabrikant elke drie maanden groeien en verbeteren.” Om de Chinese ingenieurs vertrouwd te maken met Europese kwaliteitsnormen, heeft Busio hen een poos in zijn eigen fabriek laten meewerken.

Lage afschrijving

Taian Haiwei gaat de Europse groeiambities nu waarmaken via het import- en distributiebedrijf dat Ad Busio in Nederland is gestart en gevestigd is in Waalwijk. Vorige maand heeft hij het merk gelanceerd op de EMO. “Dat heeft veel positieve respons opgeleverd”, zegt hij tevreden. Hij verwacht dat vooral de prijs kwaliteitverhouding de doorslaggevende factor gaat worden. De draaibank zoals die op het Metavakplein in Venraij werd getoond, kost compleet 28 mille. Een uitvoering met 3 meter tussen de centers komt rond de 80.000 euro. Taian Haiwei bouwt nog grotere draaibanken en vertikale draaibanken. Ad Busio: “De afschrijving op je machines is een belangrijke component in je uurtarief. Als je die kunt verlagen tot enkele euro’s, kun je geld verdienen.” Hij verwacht zelfs dat potentiële kopers van een conventionele draaibank nu sneller de overstap gaan maken naar een CNC-draaibank, omwille van de prijs en vanwege de eenvoud van de Siemensbesturing.

 

Carousseldraaibank

Ad Busio – “ik ben machinegek”, lacht hij – is al met het volgende project met de ingenieurs van Taian Haiwei bezig. Of eigenlijk: het allereerste project waardoor hij in contact met de fabrikant is gekomen. Dat wordt een grote carrousseldraaibank, die hij in Brabant wil laten opbouwen. Nog altijd verwacht hij dat de Russische order vroeger of later los komt. “Anders verkopen we de carousseldraaibank wel. Daar ben ik van overtuigd.” Hij weet zeker: Europa moet rekening gaan houden met de Chinese machinefabrikanten.

 

Taian Haiwei CNC Machinery Europe is een van de exposanten op de Metavak Gorinchem, op 8, 9 en 10 november

 

Meer informatie

Taian Haiwei CNC Machiner Europe

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest