DMG wil verspaners zelf energie laten opwekken; energie besparen is beter

50 Mwh, zoveel electriciteit verbruikt de gemiddelde CNC-gereedschapmachine per jaar volgens Siemens. Als je daar op bespaart, levert dat direct geld op. Bij een doorsnee bedrijf duizenden euro’s per jaar. Met het seminar Produceer met minder energie wil Sirris metaalondernemers bewust maken van de besparingskansen. Een van de lezingentracks gaat specifiek over efficiënt verspanen.

VIMAG: kostenpost

Afgelopen EMO was energie-efficiency bij verspanende machines een thema dat veel aandacht kreeg, ook al leeft het volgens Hank Oude Reimer, VIMAG-bestuurslid, nog niet echt onder de verspaners. “In het aankoopproces is het nog geen belangrijk argument. Maar als je het uitrekent, kan 15 procent energiebesparing aardig oplopen. De energierekening in een machinefabriek kan een flinke kostenpost zijn”, zei hij onlangs nog in het digimagazine van Made-in-Europe.nu.

Bijna 1000 euro per maand besparen

Het is vooral een kwestie van sensibilisering, denkt Jef Loenders, technologie-adviseur bij Sirris. . “Bedrijven liggen daar nog niet wakker van, maar als je zegt dat ze 10.000 euro per jaar op hun energiefactuur kunnen besparen, luisteren ze wel.” Sirris pakt daarom samen met de Belgische branche-organisatie voor de maakindustrie Agoria dit thema op. Want er zijn veel mogelijkheden. Tal van fabrikanten bieden op hun bewerkingsmachines intelligente start-stop systemen aan, die zoveel mogelijk aggregaten uitschakelen als de machine enige tijd niet gebruikt wordt. Okuma heeft bijvoorbeeld vorige maand het intelligent product energy savingsconcept geïntroduceerd. En Siemens lanceerde op de EMO de Ctrl E(energy) functie in de machinebesturing. Volgens Siemens kan tot wel 68 procent van het totale energieverbruik van een onderneming bepaald worden door de werktuigmachines. Energie-efficiency draagt dus bij tot een aanzienlijke kostenreductie en daardoor verbetering van de concurrentiepositie. Daarom heeft Siemens de Ctrl E(nergy) functie ontwikkeld en toegevoegd aan de machinebestruing. Voor de gebruiker is het een toetscombinatie die direct toegang biedt tot het energiemanagement systeem van de machine. De gebruiker kan hier ook profielen aanmaken, om bepaalde energiebesparende uitschakelmodi zelf te configureren.

Praktijk Hansen Transmissions

Energiebesparing kan volgens Jef Loenders heel goed samengaan met productiviteitsverbetering in de productie. “De non-cutting time is een belangrijke factor in het energieverbruik: 20 tot 25 procent van de energie wordt namelijk gebruikt als het gereedschap niet verspaant, doordat dan wel allerlei aggregaten lopen. Optimaliseer dus de gereedschapsbanen zodat je met een zo kleinst mogelijke non-cutting time verspaant. Dat verlaagt je energieverbruik en verhoogt je productiviteit.” Dit soort voorbeelden komen aan bod tijdens het seminar Produceer met minder energie. Dit vindt 8 november plaats. In een van de lezingen gaat Hans Verherck van Hansen Transmissions in Lommel in op hoe deze fabrikant van tandwielkasten voor windmolens energie in de productie bespaart. In een tweede lezingblok (parallel) wordt juist ingegaan op de vraag hoe machinebouwers hun machines energiezuiniger kunnen maken.

 

 

Meer informatie Seminar Produceer met minder Energie

Het seminar vindt 8 november plaats bij Sirris in het Technologiecentrum in Gent (Zwijnaarde). Kijk hier voor het volledige programma en hoe je je kunt aanmelden.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest