SolidCAM 2011 The Next Level maakt het programmeren van multi-assige machines een stuk eenvoudiger. Eigenlijk kent de software geen limiet meer wat betreft het aantal assen. Ook de simulatiemogelijkheden zijn uitgebreid. Submachines

Tijdens de launch van SolidWorks 2011 liet CAD2M ook de nieuwe mogelijkheden van SolidCAM zien. Deze sluiten volgens Aloys Heutink, CAD/CAM consultant bij CAD2M, precies aan op de trend in de verspanende industrie om multi-assige machines in te zetten. “De nieuwe versie gaat echt een stap verder door deze machines beheersbaar te maken.” Dat gebeurt op een relatief eenvoudige manier, door de machine in submachines in te delen. De software ziet een draaibank met boven- en onderturret en een tegenspindel als vier machines. Heutink: “Je kiest welke submachine een bepaalde bewerking moet uitvoeren, programmeert dit en dan berekent SolidCAM de juiste banen, rekening houdend met de andere submachines.” Dankzij deze aanpak is het aantal assen dat de software aankan, feitelijk onbegrensd. Ook de deuren kunnen bijvoorbeeld meegenomen worden, dankzij de optie Machine Control die elke beweging laat vastleggen.

Simulatie

Een absolute voorwaarde bij het multi-assig bewerken is een goede simulatie vooraf. In SolidCAM 2011 geeft de gebruiker de optie om eenvoudig de machine configuratie in te voeren. Hierin worden zaken vastgelegd als de opbouw van alle assen, de maximale ijlgang, voeding en spindel snelheid. Simulatie is in SolidCAM op verschillende manieren uit te voeren, van enkel freesbanen, op solids tot en met machinesimulatie, in SolidCAM 2011 zijn ook de gegenereerde CNC regels te simuleren.

Automatische synchronisatie

Een andere belangrijke feature is synchronisatie. SolidCAM 2011 rekent zelf uit welke bewerkingen door bijvoorbeeld de onder- en boventurret gelijktijdig uitgevoerd kunnen worden. Je kunt dit zelf programmeren, maar met de feature automatische synchronisatie gebeurt dit met één druk op de knop. Interoperational Movement is een andere optie. Aloys Heutink: “Je kunt aangeven hoe je een beweging tussen twee bewerkingen wilt uitvoeren, bijvoorbeeld met een bepaalde veiligheidshoogte. Verander je de bewerkingsvolgorde, dan voert het programma vanzelf een update uit.
Nieuw is verder dat iMachining toegevoegd is aan SolidCAM 2011.

Meer informatie
CAD2M – SolidCAM 2011

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest