Wordt de Metavak in Gorinchem een van de 1,5 meter beurzen?

Wie alvast een voorproefje op de Metavak Gorinchem wil, had deze week naar Venraij moeten gaan. Daar presenteerde een aantal bedrijven hun nieuwe machines en gereedschappen op de TIV.  Er was zelfs een echte primeur voor Nederland.

Chinese draaibank

De primeur kan op het konto van Ad Busio worden bijgeschreven. De Brabantse metaalondernemer gaat in Europa de machines van de Chinese fabrikant Taian Haiwei aan de man brengen. De EMO in Hannover was de eerste kennismaking, nu is Nederland aan de beurt. “Als je een lage afschrijving op je machine hebt, kun je vandaag de dag nog geld verdienen”, zegt Ad Busio. Een lage afschrijving begint bij een lage aanschafprijs. In Venraij toont hij een kleine draaibank, voorzien van Siemens 802 besturing en Japanse kogelomloopspindel en lagers. Hij heeft zelf een flinke invloed op de ontwikkeling van de machines gehad. “China zal als machinefabrikant meer voet aan de grond krijgen”, voorspelt hij.

Aanvragen opnieuw opgepakt

De EMO, zo blijkt, heeft voor de nodige interesse van de Nederlandse verspaners gezorgd, zo blijkt. “Voor de vakantie was de markt weliswaar iets beter, maar we zien de rest van het jaar en 2012 met vertrouwen tegemoet. Je ziet alleen dat de mensen goed nadenken over hoe ze hun geld investeren. En machines zijn niet het probleem, wel de vakmensen die er niet zijn”, zegt Sjaak Dorland van Evolent Machines, dat op de TIV de Quaser MV194 toont. Hij merkt dat er veel aanvragen van uit 2008 en 2009 nu los komen.

Metavakplein

Op het Metavakplein laat Dormac CNC Solutions de nieuwe Dahlil 320 5-assige machine zien, een EMO-primeur. Ook de Doosan 8-assige draaibank Puma TT1800 SY staat er. Gelderblom, dat Okuma in de Benelux vertegenwoordigt, gebruikt het Metavakplein als platform om de relaties uit Zuid-Oost Nederland te ontmoeten. Eind november toont Okuma tijdens het Open Huis in Krefeld, net over de Duitse grens, de belangrijkste innovaties van de EMO nog eens. CAD2M trekt vooral aandacht met het 3D printen, maar toont ook nog eens het i-Machining aan de verspaners die de beurs in Venraij bezoeken. Hurco weet de bezoekers te interesseren met de VMX50t.

Synthetische smeermiddelen 

Wie volgende maand op de Metavak ook van de partij is, is Glavitech, dat de metaalbewerkingsvloeistoffen van het Amerikaanse Qualichem verkoopt. John Wiley, business development management, van het Amerikaanse concern, verwacht dat ook in Europa het gebruik van synthetische koelsmeeremulsies gaat toenemen. “De prestaties zijn hetzelfde als van oliegebaseerde smeermiddelen, mits je naar het hele systeem kijkt.” En in dat systeem speelt vooral water een belangrijke rol. Pieter Glavimans van Glavitech zegt dat je met een goede aanpak het vloeistofverbruik kunt verminderen, verspaningsprestaties verbeteren en de standtijd van je gereedschappen verlengen.

 

De TIV Venraij is donderdag 13 oktober nog geopend tot 22.00 uur

De Metavak vindt plaats op 8, 9 en 10 november in Gorinchem

Pin It on Pinterest