Apple is indirect een grote koper van CNC-gereedschapmachines, zoals boortapcentra

Een artikel in Bloomberg Businessweek schetst een aardig insiderbeeld van hoe Apple de hele supply chain naar zijn hand zet. Daarbij schrikt het concern uit Cupertino niet terug om heel nieuwe technologie in te zetten. Bijvoorbeeld de laser voor het boren van bijna inzichtbare gaten in het aluminium van de MacBook Air.

Miljarden bestedingen

Op de EMO waren we al een beetje verrast doordat DMG en Mori Seiki zich vooral hebben laten leiden door Apple’s honger naar goedkope, snelle productiemachines, toen ze de Milltap 700 ontwikkelden. Gerard Bogaarts, de Nederlandse ontwikkelchef, zei toen al dat Apple veel interesse voor de machine heeft, maar dat de Duits-Japanse fabrikant momenteel nog niet de aantallen kan leveren die Apple verlangt. Dat kunnen volgens de Boomberg reporters grote aantallen zijn. Volgend jaar geeft Apple 7,1 miljard U$ uit aan de toeleveringsketen, het dubbele van dit jaar. Daar bovenop betaalt het nog eens 2,4 miljard U$ vooruit aan de key-suppliers. Die tactiek zet soms de concurrenten buiten spel, doordat Apple simpelweg de hele capaciteit in de markt koopt. Volgens de Bloombergjournalisten, die veel managers van bedrijven uit Apple’s supply chain hebben geinterviewd, is de iPad2 de reden geweest waarom een poos geleden high end boortapcentra een levertijd kenden van zes maanden in plaats van de gebruikelijke zes weken. Apple had zoveel van de machines besteld, dat anderen moesten wachten. Begin dit jaar deed zo’n verhaal ook de ronde toen besturingen lange levertijden kenden. Foxcon, Apple’s toeleverancier, had toen grote aantallen machines in een keer besteld.

Laserboren

Apple deed min of meer hetzelfde, toen designchef Jony Ive enkele jaren geleden in de aluminium MacBook een klein, groen lichtpuntje wilde naast de ingebouwde webcam. De oplossing die uiteindelijk gevonden werd: laserboren. Alleen met die technologie kan Apple een dusdanig klein gat boren, dat je het vrijwel alleen ziet wanneer de groene led erachter gaat branden. Apple besloot toen meteen een exclusief contract met de fabrikant van de laserboorinstallatie te sluiten.

 

Lees hier het hele verhaal van Bloomberg

Lees hier het interview met Gerard Bogaarts over de nieuwe Milltap 700 van DMG MoriSeiki

 

Pin It on Pinterest