Door van 5- naar 3-assig om te bouwen, kan Verbi hogere vonkgereedschappen frezen

De Duitse machinebouwer imes-icore brengt begin 2012 de nieuwe Premium 5030µ op de markt. Bijzonder aan de 5-assige uitvoering van deze machines is dat je, net als bij de 4030µ, binnen vijf minuten kunt ombouwen van een 3- naar een 5-assige uitvoering en omgekeerd. 

Gereedschappen frezen

Dit ultracompacte bewerkingscentrum is een doorontwikkeling van het huidige topmodel, de Pemium 4030µ, die onlangs nog op de Metavak te zien was. De Ridder, de Nederlandse importeur, toonde daar de 5-assige uitvoering. Vooral voor frezers van gereedschappen biedt deze machine bijzondere mogelijkheden. “Het bijzondere aan dit concept is dat de vierde en vijfde as, een draaizwenkunit, op een soort nulpuntspansysteem zijn gebouwd. Je kunt deze hele plaat binnen vijf minuten uit de machine halen en deze zo ombouwen naar een 3-assig model”, zegt Terry van Orsouw, sales engineer bij De Ridder.

Praktijk bij Verbi Gereedschappen

Dat lijkt geen logische handeling, toch zijn er klanten die dit doen. “Als je een keer een groter werkbereik wilt of hogerere stukken wilt frezen, dan kan dat zo.” Een van de bedrijven die dit doen, is gereedschapmaker Verbi Gereedschappen uit Helmond, dat de imes-icore 4030µ Graphite in huis heeft. “Een meervoudige opname kan niet met de vierde en vijfde as op de machine. Door deze te ontkoppelen, lukt dit wel en kunnen ze 3-assig meerdere stukken in een keer frezen”, aldus Van Orsouw.

Nauwkeurig

De compacte machines van i-mes-icore bouwt, zijn hoge snelheidsfreesmachines voor de gereedschapsindustrie en de dentaal industrie, maar ook voor andere microbewerkingen. Het portaal is van graniet, wat extra stabiliteit heeft en thermisch de machine nauwkeurig maakt. De machines zijn voorzien van een lineaire aandrijving en een spindel met standaard 50.000 toeren / min en optioneel het dubbele, 100.000. De herhaalnauwkeurigheid bedraagt 2 µm, de positioneernauwkeurigheid 5 µm. In de grafietuitvoering is er extra aandacht besteed aan de afdichtingen en het afzuigen van het stof.

 

 

Grotere uitvoering

De nieuwe uitvoering die imes-icore vanaf januari gaat leveren, heeft een groter bereik. In plaats van 400 bij 300 bij 200 mm van de huidige machine, wordt dit 500 bij 350 bij 200 mm. Ook bij deze machine handhaaft de fabrikant het concept van de makkelijk uit te bouwen draaizwenkas. Door het verplaatsen van de gereedschapswisselaar naar rechts, komt aan de linkerkant een toegang vrij voor een automatisch beladingssysteem. Ook de eigen besturing van imes-icore is voorbereid op deze automatisering.

EuroMold

imes-icore is een van de exposanten op EuroMold, van 29 november tot en met 2 december in de Messe Frankfurt

 

Meer informatie

Ridder 

imes-icore

 

Pin It on Pinterest